Omroep Brabant/Dennis Stafleu

De meeste elektrische steps mogen de weg niet op, maar in Tilburg rijden ze sinds vandaag toch legaal rond. Ondernemers ontwikkelden een e-step die wel de weg op mag. De gemeente is enthousiast, Veilig Verkeer Nederland heeft twijfels.

Teun Verschuren uit Tilburg kwam op het idee toen hij in Valencia in Spanje op vakantie was. Daar kun je door een drooggevallen rivier fietsen, maar Verschuren pakte een elektrische step in plaats van de fiets en was verkocht.

Met studiegenoot Mike Meeusen bedacht hij een model e-step dat wel is toegestaan. "We hebben van de RDW een goedkeuring gekregen. Hij is dus verzekerd. Deze step is eigenlijk een speciale bromfiets. Hij heeft twee remmen. De wielen zijn iets groter en het frame is sterker dan bij een gewone e-step. Daardoor sta je er veiliger op en dus is het goedgekeurd."

Omroep Brabant/Dennis Stafleu

Veilig Verkeer Nederland is niet helemaal overtuigd. "Je denkt in eerste instantie dat de step is goedgekeurd, maar daar moet je mee oppassen. Ondertussen kan er best een zwaarder motortje onder zitten. En dan wordt de step vaak niet opnieuw ter keuring voorgelegd. Dus je weet het nooit", zegt een woordvoerder tegen Omroep Brabant.

Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur, is ook niet direct enthousiast over de step. "Als het één van de zestien steps is die als bijzondere bromfiets zijn goedgekeurd, dan mag het. Maar we moeten goed naar die licht-gemotoriseerde voertuigen kijken. Wat is er nodig om deze e-stap veilig tussen al het andere verkeer te kunnen gebruiken?"

Mooi

Ondertussen geniet Meeusen van de mogelijkheid die hij heeft in Tilburg: "Toen we dit vorig jaar april gingen opzetten, had ik niet verwacht dat ik nu op een e-step door Tilburg zou rijden. Een step van mijn eigen bedrijf. Het is mooi om te zien wat je hier kunt doen."

In de stad staan nu twintig elektrische steppen. Als ze de komende tijd veel worden gebruikt, worden er nog meer neergezet.

In veel buitenlandse steden zijn ook van die stepjes. Vooral toeristen gebruiken ze om mee rond te rijden.

STER reclame