Koning Willem-Alexander beëdigde Raymond Knops en Stientje van Veldhoven vandaag tot minister
NOS NieuwsAangepast

Stoelendans in kabinet vanwege ziekte Ollongren

Ziekte van minister Ollongren leidt tot een aantal tijdelijke verschuivingen in het kabinet. De staatssecretarissen Knops en Van Veldhoven worden voorlopig minister.

Ollongren is al enige tijd ziek en volgens het Kabinet van de Koning is bij het herstel van een operatie aan haar bijholtes een complicatie opgetreden waarvoor behandeling nodig is.

D66'er Ollongren wordt voor de duur van die behandeling ontheven van haar taken. CDA'er Knops, tot nu toe staatssecretaris, vervangt haar als minister van Binnenlandse Zaken en neemt een deel van haar portefeuille over. Het kabinet gaat ervan uit dat de overdracht van de taken door Ollongren duurt tot en met het kerstreces, maar volgens Haagse bronnen zou het ook langer kunnen duren.

Koolmees vicepremier

D66-staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur wordt met ingang van vandaag tijdelijk minister voor Milieu en Wonen. Wonen zat tot nu toe in de portefeuille van Ollongren. Ook CDA-minister Bijleveld van Defensie is bij de herziening betrokken. Zij wordt als minister zonder portefeuille belast met de inlichtingendienst AIVD. Als vicepremier wordt Ollongren vervangen door haar partijgenoot Koolmees.

Het is de bedoeling dat alle verschuivingen worden teruggedraaid als Ollongren weer aan het werk gaat. In een brief aan de D66-leden schrijft ze dat de complicaties na haar operatie goed behandelbaar blijken, maar dat het tijd kost voordat ze volledig is hersteld. Ze heeft er alle vertrouwen in dat haar vervangers het uitstekend zullen doen.

Hoogleraar parlementaire geschiedenis en parlementair stelsel Van den Braak kan zich in recente tijden niet zo'n ingrijpende tussentijdse wijziging van het kabinet herinneren. Vooral dat er voor een korte periode een nieuwe ministerspost komt, noemt hij bijzonder.

 • ANP
  Raymond Knops (CDA) wordt minister van Binnenlandse Zaken
 • ANP
  Stientje van Veldhoven (D66) wordt minister voor Milieu en Wonen
 • ANP
  Ank Bijleveld (CDA) wordt minister zonder portefeuille belast met de AIVD, is al minister van Defensie
 • ANP
  Wouter Koolmees (D66) wordt vice-premier, is al minister SZW

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl