Trumps nieuwe privéverblijf: het landgoed Mar-a-Lago in Florida
NOS Nieuws

Trump geen New Yorker meer, maar inwoner van Florida

De Amerikaanse president Trump heeft zijn officiële privé-woonadres verplaatst van New York naar Florida. Dat ontdekte The New York Times na het doorspitten van rechtbankdocumenten van de kuststad Palm Beach.

Daaruit blijkt dat Trump in de stad ten noorden van Miami sinds eind september permanent zijn landgoed Mar-a-Lago bewoont. Trump bevestigde het nieuws via Twitter. Ook zijn vrouw Melania is verhuisd naar Florida.

"Ik koester de mensen van New York, maar helaas ben ik erg slecht behandeld door politieke leiders in zowel de stad als de staat. Ook al betaal ik miljoenen per jaar aan belastingen", zei Trump over zijn besluit.

Volgens The New York Times zijn die belastingen voor Trump ook hoofdreden om te verhuizen, zegt een bron nabij de president tegen de krant. In Florida is het belastingklimaat gunstiger.

Voordat Trump president werd en formeel verhuisde naar het Witte Huis woonde hij sinds 1983 in het penthouse van zijn eigen Trump Tower nabij Central Park, op een van de duurste plekken van New York. In de stad waar hij werd geboren bouwde hij zijn vastgoedimperium uit.

Als president verbleef hij de afgelopen jaren sowieso al vaker in Florida dan in New York, tonen cijfers van NBC News: 99 tegenover 20 dagen. Op het landgoed uit de jaren 20 ontvangt hij geregeld wereldleiders en is hij vaak te vinden op zijn golfbaan.

Trumps oude privéverblijf en zijn nieuwe:

  • EPA
    De ingang van de Trump Tower
  • AFP
    Trump bezit de penthouse van de toren
  • EPA
    Als hij als president het gebouw in hartje Manhattan bezoekt, worden er meerdere straten afgezet
  • AFP
    Het Mar-a-Lago-landhuis stamt uit de jaren 20
  • AFP
    Het landgoed is zo'n 8 hectare groot en telt 128 kamers
  • AFP
    Trump is geregeld te vinden op de golfbaan van het landgoed

Gouverneur van New York Andrew Cuomo reageerde meteen op het verhuisbesluit van Trump. "Opgeruimd staat netjes. Alsof hij hier belasting betaalde. Jullie mogen hem hebben, Florida", twitterde de Democraat, die te boek staat als fel tegenstander van Trump.

New York-burgemeester Bill de Blasio, eveneens een Democraat, "condoleerde" de inwoners van Florida. Volgens hem poogt Trump zijn "verleden en nabije toekomst" te ontvluchten.

In Florida heeft Trump op papier in ieder geval meer vrienden. De gouverneur van de staat is een Republikein en bij de presidentsverkiezingen in 2016 stemden meer mensen in Florida op Trump dan op zijn Democratische rivaal Clinton. In tegenstelling tot in New York.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl