1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NH Nieuws
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

Gemeente onderzoekt treiterjeugd in zaak Joods gezin Hippolytushoef

Een groep jongeren is mogelijk verantwoordelijk voor het treiteren van een Joods gezin uit Hippolytushoef. "Er is inderdaad een groep jongeren waarvan meldingen zijn dat er overlast is", zegt burgemeester Rian van Dam van de gemeente Hollands Kroon, waar Hippolytushoef onder valt, tegen NH Nieuws.

Bij het huis van het gezin ontplofte vorige week een zware vuurwerkbom. De familie zei daarop al tientallen keren te zijn geconfronteerd met getreiter en antisemitisme. Zo wordt volgens vader Wouter Schmidt regelmatig "kankerjood", "jodinnenhoer" en "ze zijn jullie vergeten te vergassen" geroepen.

Dit zei hij bij NH Nieuws over wat hem en zijn gezin al twintig jaar overkomt:

De zaak kreeg veel aandacht, ook van landelijke media. Het gezin heeft inmiddels bezoek gehad van de burgemeester. Die noemde de gebeurtenissen eerder al misselijkmakend en onacceptabel.

'Schaam me diep'

Gisteravond sprak ook de gemeenteraad van Hollands Kroon over de kwestie. Vader Wouter Schmidt vertelde daar over de gebeurtenissen van de afgelopen jaren.

Raadsleden toonden zich volgens het Noordhollands Dagblad verbijsterd. "Ik schaam me diep dat dit al twintig jaar aan de gang is en ik daar niet van heb geweten", wordt VVD-raadslid en oud-wethouder Enno Bijlstra in de krant geciteerd.

Van Dam zegt dat de zaak bij de gemeente "niet heel erg bekend" was en dat nu onderzoek wordt gedaan. "We gaan structureel kijken naar een groep jongeren die overlast veroorzaakt en dit soort dingen doet", zegt ze. Ook bespreekt Van Dam met het gezin welke maatregelen genomen kunnen worden om hun veiligheidsgevoel te vergroten.

Advertentie via Ster.nl