Het stadion waar Ajax zal trainen en in 2022 het WK plaatsvindt

'Aandeelhouders moeten Ajax aanspreken op keuze voor trainingskamp Qatar'

Mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch willen dat de aandeelhouders van Ajax de club ter verantwoording roepen over een trainingskamp in Qatar. De voetbalclub zal daar in januari gaan trainen.

"We willen dat zij de club om uitleg vragen over de keuze om in Qatar te gaan trainen", laat woordvoerder Emile Affolter van Amnesty International Nederland weten na berichtgeving van Nu.nl.

Honderden doden

Ajax maakte afgelopen weekend bekend op trainingskamp te gaan naar Qatar. De club zal trainen in een stadion dat is gebouwd voor het WK in 2022. En dat valt bij veel mensen verkeerd, aangezien er bij de bouw honderden doden zijn gevallen.

De mensenrechtenorganisaties willen dat de aandeelhouders tijdens de aandeelhoudersvergadering op 15 november de voetbalclub ter verantwoording roepen. "Het lijkt ons een hele goede en logische plek om daar vragen te stellen", zegt Affolter.

De mensenrechtenorganisatie overweegt ook om zelf een aandeel te kopen, om zo deel te kunnen nemen aan de aandeelhoudersvergadering. Eerder deden ze dat ook bij Shell.

In Korte Corner, een rubriek van Studio Voetbal, reageert Marcel van Roosmalen op de beslissing van Ajax:

Korte Corner: klimaatbewust Ajax gaat naar Qatar

De supportersvereniging van Ajax heeft ook gereageerd op de beslissing van de club. "SV Ajax stelt, mede door de omstandigheden ter plekke, haar vraagtekens bij de keuze om naar Qatar te gaan voor een trainingskamp", staat in een verklaring. "De club bepaalt dit echter zelf. Wat ons betreft is voetbal voor iedereen en dat is in Qatar helaas niet zo."

Ajax zegt uitgenodigd te zijn door trainingslocatie Aspire Zone. "De reden waarom Ajax dit aanbod heeft geaccepteerd is omdat de faciliteiten uitstekend zijn, evenals de beoogde tegenstanders. De trip biedt Ajax eveneens kansen om deze regio op zakelijk gebied te verkennen."

'Sport en politiek scheiden'

Tegenover Nu.nl heeft een woordvoerder van Ajax verklaard dat "sport en politiek gescheiden moeten worden". "Voor een voetbalclub zijn in januari de omstandigheden daar het beste om optimaal voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. En het is ons daar de vorige keer goed bevallen."

Op inhoudelijke vragen over de oproep van Amnesty International en Human Rights Watch, wil de club niet ingaan.

Andere clubs

Ajax is niet de enige Nederlandse club die naar Qatar afreist voor een trainingskamp. PSV deed begin dit jaar hetzelfde en gaat komende winter mogelijk ook weer. Toentertijd hebben de mensenrechtenorganisaties daar minder publiekelijk op gereageerd. "Ajax is een beursgenoteerd bedrijf, PSV niet. Dus in dit geval kunnen we aandeelhouders oproepen om vragen te stellen", verklaart Affolter.

Ook buitenlandse clubs als Club Brugge, Paris Saint-Germain en Bayern München hebben in Doha overwinterd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl