NOS NieuwsAangepast

Podcast De Stemming: 'Spanning tussen coalitie-overleg en kabinet over stikstof'

Terwijl het kabinet werkt aan een structurele oplossing voor de stikstofcrisis, denken de coalitiepartijen in de Tweede Kamer ook na over een uitweg. Vanuit het coalitie-overleg, dat elke maandag wordt gehouden, kwam de opdracht aan het kabinet om met noodmaatregelen te komen.

De afstemming tussen dat overleg en het kabinet gaat niet altijd soepel. "Het was opvallend dat al die coalitiekopstukken het in de media over noodmaatregelen hadden", vindt Xander van der Wulp. "Want de volgende dag reageerde premier Rutte heel boos dat er geen sprake is van noodmaatregelen."

Ergernis over woordgebruik

Dat pakket maatregelen wás er ook niet, zegt Joost Vullings. Op dat moment werd alleen nog gekeken naar de mogelijkheden. "Rutte was vooral geërgerd over die term", denkt Van der Wulp. "Bij het woord 'nood' lijkt het alsof hij de situatie niet in hand heeft."

Van der Wulp bemerkte deze week duidelijk dat er spanning kwam op de relatie tussen dat maandagse coalitie-overleg en het kabinet. "Op maandag zeggen ze tegen elkaar: dit regelen we hier wel even. Maar het kabinet moet het uitvoeren en wil er zelf ook regie over houden."

Verder nemen Joost en Xander het vernieuwde Reglement van orde door, dat onder meer moet helpen om de overvloed aan debatten in te dammen. Is de vernieuwing daarvoor wel rigoureus genoeg?

De kapper van Balkenende

In de rubriek Het Haags geheugen is kapper Ap Israël te gast, eigenaar van Aps Barbershop. Hij is de 'hofkapper' van heel politiek en bestuurlijk Den Haag. Zo was hij ook verantwoordelijk voor de make-over van toenmalig premier Jan Peter Balkenende, die vaak werd vergeleken met Harry Potter. Dat was voorbij na het ingrijpen door Israël.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl