Een FIOD-medewerker in een illegale sigarettenfabriek ANP

De fiscale opsporingsdienst FIOD en de douane hebben samen met collega's uit zeven andere Europese landen een grote actie uitgevoerd tegen de productie van illegale sigaretten. In Nederland zijn panden in Limburg doorzocht. Er zijn achttien mensen aangehouden, van wie vijftien in Nederland.

Een van de hoofdverdachten is een man uit Vaals. Justitie verdenkt hem van onder meer witwassen en accijnsfraude. Samen met anderen zou hij honderdduizenden kilo's tabak hebben verhandeld. Daardoor liep de staat 67 miljoen euro aan accijnzen mis.

Er zijn achttien bedrijfspanden en woningen doorzocht in Brunssum, Heerlen, Landgraaf, Vaals, Stramproy, Zoetermeer, Wanroij, Dieren en de gemeenten Leudal, Peel en Maas en Kerkrade. In Stramproy, een dorp op de grens met België, is een sigarettenfabriek gevonden. Daar werden negen mensen opgepakt.

"Zulke fabrieken worden op afgelegen plaatsen in loodsen opgebouwd", vertelde Bert Langerak van de FIOD vanmiddag in het NOS-radioprogramma Nieuws en Co. In Stramproy konden volgens hem miljoenen sigaretten worden gemaakt. "Zo'n productielijn begint met zakken ruwe tabak en aan het eind van de rit staan de sigaretten in sloffen klaar."

Kijk hier naar beelden van de inval in Stramproy:

'Met illegale sigaretten hou je de criminaliteit in stand'

In het buitenland zijn doorzoekingen gedaan in België, Cyprus, Italië, Polen, Roemenië, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk. De criminelen kochten vermoedelijk tabak in Italië om die in Nederland te bewerken. De tabak zou daarna zijn verkocht aan illegale sigarettenfabrieken in binnen- en buitenland. Ook hield de organisatie zich volgens het Openbaar Ministerie bezig met het kopen, repareren en verkopen van machines om illegale sigaretten te maken.

Accijnsverlies

De opsporingsdiensten hebben een grote hoeveelheid namaak-merksigaretten en 45.000 kilo tabak in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op machines, geld, bankrekeningen en een dure auto.

Volgens de FIOD is Nederland een van de landen die populair zijn bij de georganiseerde misdaad om sigaretten te maken. "We zijn een centraal gelegen land met goede logistieke voorzieningen, zoals de havens van Rotterdam en Antwerpen", zegt directeur opsporing Bert Langerak. "Veel sigaretten gaan naar het buitenland."

STER reclame