NOS Sport

Geen toptijd voor pechvogel Hassan, die het liefst in Amerika blijft trainen

Man brengt Hassan twee keer ten val in Valencia: 'Echt niet normaal'

Sifan Hassan is er niet in geslaagd om het wereldrecord op de halve marathon te verbeteren. De atlete eindigde in Valencia, na twee keer te zijn gevallen, als tweede in 1.05.54. Dat was 21 seconden achter winnares Senbere Teferi.

De wereldkampioene op de 1.500 meter en 10.000 meter lag op schema voor een toptijd, maar na acht kilometer werd Hassan op de hakken getrapt en kwam ze ten val. Daarbij liep ze schaafwonden op. Even later struikelde ze door toedoen van dezelfde persoon weer.

Hassan liep de race wel uit, maar eindigde uiteindelijk ruim een minuut boven het wereldrecord (1.04.51) dat Joyciline Jepkosgei in 2017 in Valencia liep.

In Amerika trainen

In aanloop naar de halve marathon in Valencia liet de atlete weten dat ze, na de dopingschorsing van haar Amerikaanse trainer Alberto Salazar, het liefste in Amerika blijft trainen en wonen. Ook haar management - Sander Ogink en Jos Hermens van Global Sports Communication - denkt in die richting.

"We hebben twee, drie, vier Amerikaanse trainers op het oog, maar het moet iemand zijn waar ze een klik mee heeft", zegt Hermens, die haar na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro adviseerde met Salazar in zee te gaan.

Voor Hassan is het duidelijk: het liefst verder in Amerika

De Amerikaan gaf in Portland leiding aan het Nike Oregon Project, waar een atletengroep onder de beste faciliteiten werd getraind en begeleid. Hassan was welkom en onder Salazar groeide ze uit tot een van de beste middenafstandsloopsters ter wereld.

Vlak voor de voor Hassan zo succesvol verlopen WK atletiek in Doha (ze won twee keer goud) kreeg Salazar van het Amerikaanse antidopingbureau Usada een schorsing van vier jaar opgelegd wegens overtreding van de dopingregels. Het onderzoek naar hem duurde jaren.

Ondanks de wetenschap dat de trainer al onderwerp was van een grootschalig onderzoek, koos Hassan toch voor de overstap naar diens groep in Portland. "Hij is de beste trainer die er is, hij doet het beste voor een atleet", legde ze in Valencia nogmaals uit. "Er is geen betere trainer, dat maakt de keuze voor een nieuwe trainer ook zo moeilijk."

Sifan Hassan

In Valencia sprak ze verder met Hermens en haar persoonlijk begeleider Sander Ogink, die Hassan al in 2013 onder zijn hoede kreeg. "Ik ken Sifan natuurlijk heel goed. Ik weet wat ze nodig heeft. Jos Hermens heeft wereldwijd de contacten met de coaches. Hij beschikt over een enorm netwerk", zegt Ogink.

Terugkeer naar Nederland uitgesloten

Hassan blijft het liefste in de Verenigde Staten, waar ze ook woonachtig is. In Portland kan ze bovendien nog altijd over alle faciliteiten van Nike beschikken. Dat blijft zo, ook al heeft Nike aangegeven met het Oregon Project te stoppen. Een terugkeer naar Nederland ligt niet voor de hand. "Op dit moment heeft Nederland geen trainer die aansluit bij de behoeftes van Sifan", zegt Ogink.

"Ik wil in Amerika blijven", zegt Hassan. "Het is moeilijk om in een olympisch jaar te verhuizen. Voor mij moet alles perfect zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl