Fotograaf in een vonkenregen
NOS NieuwsAangepast

Harde wind bemoeilijkt blussen branden Californië

Het blussen van twee grote natuurbranden in Californië wordt bemoeilijkt door harde wind. De komende dag zijn er windstoten tot 130 kilometer per uur mogelijk, orkaankracht.

Door de harde, aanhoudende wind kan het vuur verder oplaaien. Bovendien kunnen sintels verder weg worden geblazen, waardoor er nieuwe brandhaarden ontstaan. Ook kunnen brandweervliegtuigen bij harde wind niet ingezet worden.

In Californië woeden twee grote branden, een van 100 vierkante kilometer groot bij San Francisco en een van 17 vierkante kilometer bij Los Angeles. Er zijn al 90.000 mensen gedwongen geëvacueerd. Zo'n vijftig gebouwen zijn aan de vlammen ten prooi gevallen. Duizenden brandweerlieden bestrijden het vuur.

Een aantal bewoners mag weer terugkeren na hun evacuatie. Sommige huizen zijn verwoest, andere hebben niets:

Bewoners keren terug na evacuatie: 'alles is verwoest'

De grootste brand is waarschijnlijk ontstaan door vonken van een hoogspanningskabel. Elektriciteitsbedrijf PG&E is van plan preventief de stroom af te sluiten bij ruim 2 miljoen klanten. Zo moeten nieuwe branden in het droge gebied worden voorkomen.

Californië heeft al langere tijd te maken met droogte. De gouverneur van de staat neemt het PG&E kwalijk dat het bedrijf niet meer heeft gedaan om branden door vonken te voorkomen. Volgens Gavin Newson had het bedrijf zijn netwerk beter moeten onderhouden om kortsluitingen te voorkomen.

  • AFP
    Een huis valt ten prooi aan de vlammen
  • AFP
    Een auto brandt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl