NOS Voetbal

Feyenoord won in 2005 voor het laatst bij Ajax: 'Last of motivatie?'

2005: zo won Feyenoord bij Ajax met 2-1

Toen Feyenoord voor het laatst wist te winnen van Ajax in Amsterdam stond Watskeburt?! van De Jeugd Van Tegenwoordig nog hoog in de Top 40, had Lance Armstrong net voor de zevende keer de Tour gewonnen (en stond het nog zo in de geschiedenisboeken) en was de wereld nog aan het nagenieten van alle gratis optredens tijdens Live 8.

Kortom: het is nogal een tijd terug. Zondagmiddag 28 augustus 2005 om precies te zijn. In de - toen nog - Amsterdam ArenA vierden elf Feyenoorders feest met een uitzinnig uitvak. Doelman Patrick Lodewijks was één van hen. Hij kijkt terug op die middag.

Feyenoord trapt af in een sfeervolle Arena voor de eerste Klassieker in deze competitie.

Wijlen Ron de Rijk, commentator bij Ajax-Feyenoord in 2005

Het is de derde speeldag wanneer de aartsvijanden elkaar treffen in Amsterdam. Danny Blind is succesvol begonnen aan zijn eerste volle seizoen als hoofdtrainer. De Johan Cruijff Schaal wordt gewonnen en via Brøndby IF wordt het hoofdtoernooi van de Champions League gehaald.

Bij Feyenoord staat Erwin Koeman aan het roer, als opvolger van Ruud Gullit, die een elftal vol exoten in De Kuip heeft binnengebracht. Koeman heeft daarvoor indruk gemaakt bij RKC Waalwijk, waarmee hij als negende eindigt in de eredivisie.

Patrick Lodewijks pakt de bak voor Steven Pienaar

Op het veld die zondag: namen als Hatem Trabelsi, Alexander Östlund, Markus Rosenberg en Hossam Ghaly. Maar ook Wesley Sneijder, Dirk Kuijt, Nigel de Jong en Salomon Kalou.

Lodewijks: "Ik weet nog dat we toen wel met vertrouwen richting de Arena gingen. We dachten toen echt niet dat we minder waren."

Kalou naar Kuijt. Ja, die twee bij elkaar in de buurt... Dan moet je oppassen.

Commentator Ron de Rijk

Het wordt de middag van het koningskoppel Kuijt/Kalou, oftewel 'K2'. Lodewijks: "Dat scheelde wel een slok op een borrel, die twee in je team. Je wist gewoon als elftal dat je, of je nu goed in de wedstrijd zat of niet, altijd tot scoren kon komen."

Na zestien minuten maakt Kalou de openingstreffer. Hij krult de bal langs Ajax-doelman Hans Vonk, die er nog wel aanzit. De assist komt op naam van zijn partner voorin: Kuijt.

Salomon Kalou krult de 0-1 binnen voor Feyenoord in de Arena

Volgens Lodewijks had Kalou die goal erg nodig. "Hij had toen net een turbulente zomer achter de rug, waarin er werd geflirt met PSV. Lange tijd was het onduidelijk of hij zou gaan of blijven. En in het begin van het seizoen scoorde hij niet. Als je dan in de Arena een goal maakt, dan helpt dat wel."

Na de 0-1 groeit bij Feyenoord het vertrouwen dat er die middag gewonnen kan worden van Ajax. "Je merkte ook dat er in het stadion iets gebeurde met de fans van Ajax. Dat voelde je gewoon", aldus Lodewijks.

Kalou, Kuijt... En dat is 0-2! Dirk Kuijt, van vijftien meter in de uiterste hoek. En een kansloze Hans Vonk.

Commentator Ron de Rijk

De keeper heeft een aandeel in de 0-2 van Kuijt. "Die goal kwam voort uit een achterbal van mij op Östlund. Die passte op Kalou, die hem aan Kuijt gaf en die scoorde weer."

De doelman heeft tot dan toe relatief weinig hoeven doen om zijn goal schoon te houden. "Ik kan me herinneren dat Ajax amper iets creëerde. Pas in de laatste fase, omdat bij ons Ferne Snoyl rood kreeg."

Acht minuten nadat Feyenoord met een man minder is komen te staan, maakt Ajax via de Griekse invaller Angelos Charisteas - die later ook nog namens Feyenoord tegen Ajax zou scoren en daarmee de eerste buitenlander werd die dat deed - de aansluitingstreffer.

Nu kan het wel 1-2 worden via Charisteas. Sterker nog: het moet 1-2 worden. En het is 1-2!

Commentator Ron de Rijk

"En dan gaat het publiek er ineens weer achter staan", zucht Lodewijks. "Na die goal kreeg Ajax weer het vertrouwen en stonden wij echt met onze rug tegen de muur. Maar gelukkig sleepten we de wedstrijd wel uit het vuur."

Want ondanks dat Ajax, gesteund door het publiek, op jacht gaat naar de gelijkmaker, komt het niet verder dan wat afstandsschoten van Ryan Babel en Urby Emanuelson. Het moegestreden Feyenoord vecht voor de winst.

Ballen worden op goed geluk naar voren geschoten, Lodewijks neemt ruim de tijd voor doeltrappen en Kuijt sleurt zichzelf richting het eindsignaal. In het uitvak met Rotterdammers klinkt ondertussen: "Danny, neem je rotzooi mee. Danny, neem je rotzooi mee."

Na 93 minuten stapt Feyenoord als winnaar deze middag van het veld.

Commentator Ron de Rijk

"Toen waren de uitsupporters er nog", vertelt Lodewijks. "Na het laatste fluitsignaal ga je naar dat vak toe en vier je de winst met de supporters. Ik weet nog dat we op de terugweg met de bus in een file terechtkwamen. Dan krijg je links en rechts wel wat reacties mee van Ajax-fans in hun auto, haha."

De Feyenoorders vieren feest in Amsterdam

De Feyenoorders vieren feest, niet wetende dat het tot op de dag van vandaag de laatste zege van Feyenoord in de Arena zou zijn. "Waarom er daar niet gewonnen wordt? Tsja, goede vraag. Veel trainers hebben daar hun hoofd al over gebroken."

"De laatste jaren zie je natuurlijk ook wel een kwaliteitsverschil. Maar het is net hoe je er zelf in staat: werkt het verleden als een last of een motivatie?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl