NOS Voetbal

Waarom een Barcelona-talent bij Twente voetbalt? 'Hoop hier veel te leren'

Busquets van Barcelona naar Twente: 'Ik hoop veel te leren in de eredivisie'

Het kwam eind augustus volledig uit het niets: 'FC Twente huurt middenvelder van FC Barcelona'. Bij het lezen van de naam Busquets vielen er een paar stoelen achterover in de voetbalwereld, maar al snel werd duidelijk dat het niet om basisspeler Sergio ging, maar om zijn jonge talentvolle naamgenoot Oriol (geen familie).

Maar ook bij hem, een twintigjarige speler van Barcelona B en Jong Spanje, die bovendien al minuten maakte in het eerste van Barça, luidt de vraag: waarom kiest hij voor Enschede? "Ik wil groeien als speler. Ik hoop veel te leren in de eredivisie", verklaart de Catalaan na afloop van zijn zesde eredivisieduel.

Met Twente sloot Busquets vrijdag een mindere periode af door FC Emmen te verslaan (4-1). Hij werd door trainer Gonzalo García García voor het eerst centraal achterin opgesteld. "Maar eigenlijk ben ik een verdedigende middenvelder."

Ook Twente zelf was aanvankelijk verrast door de komst van Busquets. "Misschien helpt het dat ik een Spaanse trainer ben en dat we meer Spanjaarden onder contract hebben", giste coach Gonzalo García García in augustus nog naar de reden.

'Die jongen kan ballen zeg'

Pas op 30 augustus maakte Busquets zijn eerste training mee in Twente. En twee dagen later mocht hij al invallen tegen FC Utrecht. Hij maakte indruk. "Die jongen kan ballen, zeg", zei Xandro Schenk half september tegen Tubantia. "Hij heeft nog maar twee keer serieus met ons getraind en speelt zo mee."

Daarna kwam een kleine terugval. Zijn laatste optredens waren minder en op 5 oktober speelde hij voor het laatst.

Oriol Busquets in actie tegen FC Emmen

Hij moest even wennen. "De clubs zijn verschillend", zei Busquets, die zonder familie naar Nederland kwam, vrijdag. "Ik ben in m'n eentje, in Enschede. In een appartementje in het centrum. Maar ik voel mij goed hier. Ik ben op m'n gemak. Al is het leven heel anders hier. Het is hier rustiger. En de dagen delen we anders in."

De aanwezigheid van vier Spaanse ploeggenoten is een plus. "Dat helpt veel. Daardoor wen ik snel aan het elftal. Het communiceert makkelijk. Ik spreek ook Engels. Verder zijn de mensen hier aardig, daardoor pas ik mij snel aan."

Verdedigende middenvelder

"Wat voor speler ik ben? Ik kan op meerdere posities uit de voeten. Maar ik ben verdedigende middenvelder. Zo kan ik veel ballen onderscheppen. Ik moet verdedigend sterker worden. Maar ik ben technisch en fysiek."

Voetballend gezien ziet hij overeenkomsten met Barcelona. "Beide ploegen willen graag de bal. Ik denk dat we goed bezig zijn. Er wordt goed gevoetbald hier."

Na zes wedstrijden is het lastig iets te roepen over zijn toekomst. "Dat weet je nooit. Dit jaar ben ik hier en probeer ik de club te helpen. En ik hoop dat de club mij kan helpen door te groeien. Daarom ben ik hier."

Oriol Busquets tijdens zijn tweede duel in het eerste van Barça, in het bekerduel tegen Leonesa op 5 december 2018

Hoewel hij niet tot de A-selectie van Barcelona behoorde aan het begin van het seizoen, maakte hij al wel minuten in het eerste. In november 2017 begon hij als verdedigende middenvelder aan de bekerwedstrijd tegen Real Murcia. Hij was achttien lentes jong en maakte de negentig minuten vol, Barcelona won met 5-0. "Hij is voor Barcelona gemaakt", liet trainer Ernesto Valverde zich na dat debuut ontvallen.

Kopen? 200 miljoen

Mocht Busquets in Enschede uitgroeien tot een onmisbare waarde en Twente zou overwegen hem vast te leggen, dan is het goed om te weten dat Barcelona een clausule in zijn contract heeft opgenomen. Hij mag pas weg voor een bedrag van 200 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl