VN-chef Guterres
NOS Nieuws

VN-chef: leiders moeten luisteren naar protesten

Naar aanleiding van de "wereldwijde golf van protesten die we zien" roept secretaris-generaal Guterres van de VN leiders wereldwijd op te luisteren naar de betogers. "Met onrust in de levens van mensen komt de rust in de straten niet dichterbij."

In Irak waren de afgelopen weken felle protesten over tekorten, in Libanon gingen mensen de straat op tegen hogere belastingen en in Chili waren duurdere ov-kaarten de inzet. In Spanje gingen voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid van Catalonië de straat op, in Hongkong protesteerde men tegen de Chinese invloed. Ook op Haïti en in Ecuador waren acties.

"Elke situatie is uniek", benadrukte Guterres, maar volgens hem hebben alle betogingen met elkaar gemeen dat het vertrouwen tussen de burger en de politieke orde afneemt. "Dit is een groeiende bedreiging voor de samenleving."

Zelfs waar niet geprotesteerd wordt, voelen mensen zich gekwetst en willen ze gehoord worden.

VN-secretaris-generaal Guterres

"De wereld worstelt met de negatieve effecten van globalisering en nieuwe technologieën, waardoor de ongelijkheid binnen samenlevingen groeit. Zelfs waar niet geprotesteerd wordt, voelen mensen zich gekwetst en willen ze gehoord worden."

Guterres wil dat er gewerkt gaat worden aan "eerlijke globalisatie, betere sociale banden en de klimaatcrisis". "Met solidariteit en slim beleid kunnen leiders laten zien dat ze het snappen - en het pad tonen naar een eerlijkere wereld."

In zijn oproep onderstreepte Guterres meteen dat geweld - van welke kant dan ook - nooit gelegitimeerd is. Overheden moeten terughoudend optreden, demonstranten moeten van hem het vreedzame voorbeeld van Gandhi of Martin Luther King volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl