Calvin Stengs

AZ vervolgt ongeslagen reeks in Europa met riante zege op Astana

AZ heeft zijn eerste zege in groep L van de Europa League geboekt. De ploeg van coach Arne Slot kwam in Den Haag tegen FC Astana geen moment in de problemen en versloeg de Kazachen met 6-0.

AZ had in zijn eerste twee wedstrijden gelijkgespeeld tegen Partizan Belgrado (2-2, uit) en Manchester United (0-0, thuis), Astana had van beide ploegen nipt verloren.

AZ had aanvankelijk moeite het enorme overwicht om te zetten in kansen. Twee corners en een gevaarlijke voorzet van Fredrik Midtsjø leverden niets op en Owen Wijndal schoot op de lat.

Toen het tempo en de precisie werden opgeschroefd, werd AZ gevaarlijker en dat leverde nog voor rust twee treffers op.

Fredrik Midtsjø in duel met Joeri Pertsoech

Na een handsbal van Dimitri Sjomko benutte Teun Koopmeiners de strafschop (zijn tiende rake penalty van 2019) en nadat de bal via de kluts voor zijn voeten gerold was, tikte Myron Boadu van dichtbij raak.

Ook na rust was AZ heer en meester, maar Wijndal (naast), Vlaar (mislukte omhaal) en Boadu (redding Aleksander Mokin) hadden geen succes. Astana kwam er heel af en toe uit, maar stichtte geen enkel gevaar.

In het slotkwartier liep AZ uit naar 6-0. Na Kazachstaans geklungel kon ook Calvin Stengs zijn doelpuntje meepikken en na hands van Jevgeni Postnikov schoot Koopmeiners opnieuw van elf meter feilloos raak. Het slotakkoord leek van invaller Yukinari Sugawara te komen, na weer een soepele aanval van de thuisploeg, maar in blessuretijd prikte ook Oussama Idrissi nog zijn doelpuntje mee.

Ongeslagen

Het is de negende Europese wedstrijd dit seizoen van AZ en verloren werd er nog niet. Op 7 november wacht de uitwedstrijd bij Astana. Daarna volgen voor AZ nog een thuiswedstrijd tegen Partizan en een uitduel bij United.