De Britse premier Johnson bij zijn ambtswoning op Downing Street 10
NOS Nieuws

Premier Johnson vraagt om verkiezingen Groot-Brittannië op 12 december

De Britse premier Boris Johnson vraagt het Lagerhuis om ermee in te stemmen dat er op 12 december nieuwe verkiezingen worden gehouden. Komende maandag moet er gestemd worden. Daar is een tweederdemeerderheid voor nodig.

Oppositiepartij Labour moet voor stemmen, anders kunnen de verkiezingen niet doorgaan. "En die staan nog steeds niet te springen om verkiezingen", zegt correspondent Tim de Wit in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Of het ook echt meteen rondkomt, moeten we nog even afwachten."

Labour staat er niet goed voor in de peilingen, dus zou daarom tegen verkiezingen kunnen zijn. "Aan de andere kant: Labour heeft gezegd dat ze over verkiezingen willen praten als het uitstel van brexit geregeld is", zegt De Wit. "Daar ziet het wel naar uit. De EU zal naar verwachting morgen tegemoet komen aan het uitstelverzoek."

De premier schreef een open brief aan Labourleider Jeremy Corbyn, waarin hij hem vraagt voor verkiezingen te stemmen. "Het is onze plicht om deze nachtmerrie te beëindigen en dit land een oplossing te bieden, zo snel als we redelijkerwijs kunnen."

Johnson dreigde dinsdag al met nieuwe verkiezingen als de brexit zou worden vertraagd. Nu zegt hij: als het parlement echt meer tijd nodig heeft om te kijken naar deze deal, dan kan dat. Maar dan moet er wel ingestemd worden met nieuwe verkiezingen op 12 december.

Het parlement stemde dinsdag in principe in met de brexit-deal van Johnson. Wel werd het proces vertraagd, tegen de zin van de premier. Johnson wil een brexit op 31 oktober, maar daar stak het Lagerhuis een stokje voor.

Zo verliepen de stemmingen in het Lagerhuis:

Zo verliep de brexit-stemming in het Lagerhuis

"Johnson zal nu denken: ik ga het niet meer proberen met dit parlement, we kunnen het beste terug naar de kiezer", zegt De Wit. "En dan hoopt hij natuurlijk een ruime overwinning te behalen, en alsnog zijn gedroomde brexit voor elkaar te krijgen."

De draad kwijt in de brexit? NOS op 3 zette alle hoogte- en dieptepunten in de brexit op chronologische volgorde op een rij. Bepaal zelf hoe ingewikkeld je de brexit maakt:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl