NOS Voetbal

Stam zoekt steun op Zwitsers kunstgras: 'Tegen Porto liep het ook anders'

Kunstgras noodzaakt geplaagde Stam tot schuiven in Zwitserland

Gebutst en gehavend is Feyenoord afgereisd naar het Zwitserse Bern voor de Europa League-wedstrijd tegen Young Boys, vanavond om 18.55 uur.

Nog niet zo lang geleden zou de nummer twee van Zwitserland de Rotterdammers niet veel angst inboezemen, maar na de zoveelste teleurstelling in De Kuip tegen Heracles, afgelopen weekend, is Young Boys uitgesproken favoriet. En dan wacht zondag ook nog De Klassieker tegen Ajax.

In deze vorm lijkt Feyenoord kansloos. Toch blijft trainer Jaap Stam strijdvaardig: "Tegen Porto hebben we dat ook gehoord en toen liep het heel anders." Wat kan hij ook anders?

Senesi leest geen kranten

Het zelfvertrouwen gebutst, de selectie gehavend, het imago fors beschadigd. Niet iets om vrolijk van te worden, beaamde Stam op de persconferentie na enig aandringen. "Wij zien ontwikkeling. Maar natuurlijk zien we ook dat de spelers zoekende zijn."

Het toonbeeld daarvan was het weifelende optreden van topaankoop Marcos Senesi tegen Heracles. "Er zijn ook spelers in Nederland die veel meer gekost hebben en op de bank zitten. Daar kraait niemand naar, maar bij Feyenoord ligt hij onder een vergrootglas", klonk Stam geagiteerd, al was hij evenmin tevreden over de Argentijnse verdediger.

Jaap Stam en Marcos Senesi in de aanloop naar het Europa League-duel met Rangers ANP

"Bij Manchester United noemden ze mij na een paar Champions League-wedstrijden a waste of money. Een van de eerste lessen die ik van Sir Alex Ferguson leerde, was: lees geen kranten. Today's news is tomorrow's fish-and-chips papers".

Of Senesi ook speelt tegen Young Boys is de vraag. "We zijn nog niet uit over de opstelling. Maar ik kan ook niet zeggen dat hij zeker niet speelt."

Ook trainer Gerardo Seoane van Young Boys heeft zijn huiswerk gedaan en kwam tevens met een opmerkelijke conclusie: 'Feyenoord verdedigt beter dan Ajax'. Bekijk hier wat hij nog meer wilde delen over zijn bevindingen omtrent de Rotterdammers.

Young Boys-coach Seoane: 'Feyenoord verdedigt beter dan Ajax'

Kunstgras als opponent

Wie zeker niet in actie zullen komen, zijn Nicolai Jørgensen en Rick Karsdorp. Bij de Deense aanvaller is dat een direct gevolg van het kunstgras in Bern. "We weten allemaal welke weg Jørgensen heeft belopen met zijn knieblessure. Hij is net terug en dan is de vraag: kan hij nu al op kunstgras spelen. Het antwoord is: nee. Dat is een veel te groot risico."

Voor De Klassieker tegen Ajax is de Deen normaal gesproken wel beschikbaar. Of dat ook geldt voor Karsdorp is de vraag. "Hij heeft een probleem met zijn lies, we gaan het dag na dag bekijken."

Nicolai Jørgensen is niet met Feyenoord afgereisd naar Bern voor de confrontatie met Young Boys Pro Shots

In de ideale opstelling van Stam zouden zowel Jørgensen als Karsdorp beginnen. Toch wilde de trainer niet zeuren over blessures of de breedte van zijn selectie. "Het enige dat we kunnen doen, is keihard werken. Ook de club is hard aan het werk om weer een eigen identiteit te krijgen, met de juiste mensen."

'Arnesen prima oplossing'

Niet voor niets begon Stam er op de persconferentie zelf over. Feyenoord is nog altijd op zoek naar een algemeen directeur en technisch directeur. Voor die laatste positie zou Frank Arnesen in beeld zijn. En laat de Deen, die onlangs werd buitengewerkt bij Anderlecht, nu net de man zijn die Stam ooit van Willem II naar PSV haalde.

"Ik heb hem niet gesproken", bezwoer Stam, om even later geestdriftig de kwaliteiten van Arnesen te benoemen. "Voor mij zou het een prima oplossing kunnen zijn."

STER reclame