NOS NieuwsAangepast

Raad van State: regels toeslagen kinderopvang kunnen soepeler

De Belastingdienst kan soepeler omgaan met het vaststellen en terugvorderen van kinderopvangtoeslag. De Raad van State vindt dat ouders niet per definitie het volledige voorschot hoeven terug te betalen, als ze te veel geld gekregen hebben. Dat kan hen duizenden euro's schelen.

Te streng

Er geldt nu nog een alles-of-niets-regeling. Wordt de aangevraagde kinderopvangtoeslag niet volledig gebruikt, dan wordt de toeslag stopgezet en moeten ouders het hele voorschot terugbetalen. Ook als niet alle gemaakte kosten voor de kinderopvang aantoonbaar zijn, vervalt de toeslag volledig. Op die manier moet fraude voorkomen worden.

Maar de regels zijn te streng, oordeelt de Raad van State. Veel ouders kwamen daardoor in financiële problemen. Ouders krijgen te snel geen kinderopvangtoeslag meer, terwijl ze wel degelijk kosten maakten.

Maatwerk

De hoogste bestuursrechter geeft de fiscus nu de mogelijkheid om maatwerk te bieden. De Belastingdienst mag voortaan onder 'bijzondere omstandigheden' helemaal of gedeeltelijk afzien van terugvordering. Daardoor komen ouders minder snel in financiële problemen.

De uitspraak volgt na veel kritiek van onder meer de Nationale Ombudsman. Hij oordeelde in 2017 al dat de fiscus de kinderopvangtoeslag van 232 gezinnen ten onrechte had stopgezet.

Nieuwe werkwijze

De Belastingdienst moet nu een nieuwe werkwijze opzetten. "We zijn al bezig te onderzoeken hoe we tot een proportioneler aanpak kunnen komen", zegt een woordvoerder. "Deze uitspraak sluit daar bij aan", zegt ze.

Boink, de belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang, reageert opgelucht. "We zijn blij dat de Raad van State eindelijke inziet dat de regel veel te ver ging", zegt een woordvoerder. "We trekken hier al dertien jaar aan." Ieder jaar krijgen duizenden ouders volgens hem "krankzinnig zware straffen" opgelegd. Toch is Boink er nog niet van overtuigd dat Belastingdienst nu snel anders gaat werken.

Het is nog onduidelijk of de nieuwe uitleg van de regels voor kinderopvangtoeslag ook met terugwerkende kracht wordt toegepast. Oud-minister en voormalig vicepresident van de Raad van State Donner heeft de kwestie onderzocht. Mogelijk zal staatssecretaris Snel de Kamer volgende week informeren over het vervolg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl