De zeehond heeft een hele lichte vacht en rode ogen
NOS Nieuws

Albinozeehond aangetroffen op Texel: 'Een zeldzaam verschijnsel'

Natuurcentrum Ecomare op Texel heeft er sinds vandaag een nieuwe bewoner bij: een albinozeehond. En dat is bijzonder, want albinisme is volgens Ecomare een 'zeldzaam verschijnsel' onder zeehonden.

De witte mannelijke zeehond lag vanochtend op de Waddendijk van Texel. "Een passant heeft ons gebeld en vond dat de zeehond er niet fit uitzag. Hij lag er niet ontspannen bij", vertelt een woordvoerder van Ecomare.

Het dier blijkt aan een longworminfectie te lijden en heeft weinig tot geen zicht. Oogproblemen komen vaak voor bij albinisme. Het is nog niet duidelijk of de zeehond helemaal blind is, of toch minimaal kan zien.

"De zeehond is heel benauwd en dat is voorlopig nog heel zorgelijk", vertelt de woordvoerder. "Het goede nieuws is dat hij vandaag wel al zelf heeft gegeten. Dat scheelt veel stress voor het dier. We hopen dat de medicatie aanslaat, het dier snel herstelt en we hem weer kunnen uitzetten in de natuur."

Zo bracht de zeehond zijn eerste dag door:

Zeldzaam zeehonden-verschijnsel in Ecomare: albino-zeehond aangespoeld

Het is de eerste keer dat Ecomare een albinozeehond opvangt. In het verleden hebben andere opvangcentra albinozeehonden verzorgd, maar albinisme blijft een zeldzaam verschijnsel onder de dieren. Zeehonden die helemaal zwart zijn en aan melanisme lijden - het tegenovergestelde van albinisme - komen vaker voor.

De zeehond wordt in quarantaine verzorgd, maar is door de ramen wel zichtbaar voor bezoekers.

De zeehond werd aangetroffen op de Waddendijk op Texel

Het dier is drie tot vier maanden oud en weegt 16,8 kilo. Volgens Ecomare is dat een redelijk gewicht voor een dier dat zo ziek bij de opvang binnenkomt. Vanwege de infectie en de vele wondjes op zijn lichaam, heeft de zeehond een oplossing van zouten en mineralen gekregen om de vochtbalans te herstellen. Ook heeft de dierenarts een injectie met antibiotica en ontwormingsmiddel gegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl