President Trump AFP

De Amerikaanse president Trump heeft kritiek over zich afgeroepen, zoals vaker naar aanleiding van een tweet: hij vergeleek de afzettingsprocedure die de Democraten in het Huis van Afgevaardigden tegen hem in gang hebben gezet met een lynchpartij.

Lynchen is in de VS een uiterst beladen term. Het verwijst naar het ophangen van Afro-Amerikanen, een praktijk die vanaf het eind van de 19de eeuw voorkwam in met name de zuidelijke staten. Soms willekeurige zwarte burgers werden opgeknoopt door een menigte witte medeburgers. Veel Amerikanen hadden destijds geen werk of waren arm, en gaven daar vrijgelaten zwarte slaven de schuld van - de slavernij was in de VS afgeschaft in 1865. Het lynchen ging door tot in de jaren 60 van de twintigste eeuw.

Door de term te gebruiken vergelijkt Trump zijn tegenstanders, de Democraten, dus impliciet met zo'n 'lynch mob'. Het vooraanstaande zwarte Congreslid Jim Clyburn vindt de woordkeus van Trump ongepast. "Dit is een begrip dat geen enkele president ooit op zichzelf zou mogen toepassen", zei hij tegen CNN.

Een ander zwarte politicus, Karen Bass, die voorzitter is van een commissie van Afro-Amerikaanse Congresleden, zei dat de uitspraak past in een patroon van raciaal beladen uitspraken. Trump werpt zijn achterban 'rood vlees' toe als hij onder druk staat, zei Bass.

Ook afgevaardigde Bobby Rush uit Illinois, een voormalige leider van de zwarte actiegroep Black Panthers, had geen goed woord over voor de vergelijking van de president.

Trump staat onder druk door de impeachmentprocedure, die in gang is gezet naar aanleiding van zijn contacten met de Oekraïense president Zelensky. Hij wordt ervan verdacht Zelensky in een telefoongesprek onder druk te hebben gezet om een onderzoek te starten naar Trumps belangrijkste Democratische rivaal bij de komende presidentsverkiezingen, Joe Biden.

Juist vandaag hoort de commissie die zich met de impeachmentprocedure bezighoudt een belangrijke getuige: Bill Taylor, de Amerikaanse ambassadeur in Kiev.

STER reclame