NOS NieuwsAangepast

Johnson wil verkiezingen bij nee van Lagerhuis over tijdpad brexit

De Britse premier Johnson verwacht dat er verkiezingen komen als het Lagerhuis vanavond niet instemt met zijn tijdpad om de brexit-wet te behandelen.

Johnson reageerde vanmiddag in het Lagerhuis op de vraag van een parlementslid over nieuws van de BBC. Op basis van bronnen nabij de premier schreef de publieke omroep dat Johnson van plan was zijn uittredingswet in te trekken als er vanavond niet wordt ingestemd met zijn tijdschema.

Johnson bevestigde dit. "Ik zal het niet toelaten dat hier nog maanden in dit parlement over gesproken wordt. Als we dit uitstellen tot misschien wel januari, kan deze regering hier niet mee doorgaan. Dan zal de wet ingetrokken worden en moeten we door met nieuwe verkiezingen."

Hij herhaalde vervolgens de leus die hij tijdens zijn campagne voor het leiderschap van de Conservatieven ook al uitsprak: 'Let's get brexit done'. Nieuwe verkiezingen zullen mogelijk voor Kerst worden gehouden.

Grootste twistpunt is de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, die ook na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU open blijft. De onderhandelingen daarover leidden tot veel onenigheid:

Onenigheid over brexitdeal in Noord-Ierland

Oppositieleden reageerden meteen op het dreigement van Johnson. "Kinderachtige chantage", zei Tom Brake (Liberal Democrats). Jeremy Corbyn (Labour) onderstreepte dat hij zowel tegen de brexit-deal van Johnson zal stemmen als tegen het tijdpad, omdat de wet volgens hem "te ingewikkeld" is en er met Johnsons brexit-deal volgens hem eind 2020 alsnog een no-deal-brexit dreigt.

Verkiezingen zijn voor Corbyn alleen een optie als een no-deal van tafel is en eventueel uitstel vanuit de EU voldoende tijd geeft voor het ordelijk organiseren van verkiezingen.

Stemming vanavond

Vanavond stemmen de parlementariërs in het Lagerhuis eerst over de zogenoemde Withdrawal Agreement Bill. Die is nodig om alle brexit-afspraken te verankeren in de Britse wet.

Daarna wordt gestemd over het tijdpad van de brexit. Om het vertrek uit de EU voor 31 oktober rond te maken, moet het Lagerhuis uiterlijk volgens Johnson op donderdag definitief akkoord gaan. Dat betekent dat parlementariërs maar twee dagen de tijd hebben om verder te debatteren en amendementen in te dienen. Veel oppositieleden vinden dat te kort, gezien het belang en de omvang (110 pagina's) van de wet.

"Als de motie voor het tijdschema wordt aangenomen, hebben we een duidelijk pad om de EU te verlaten met een deal op 31 oktober. Als de motie niet wordt aangenomen, kunnen we niet garanderen dat er een goedgekeurde deal voor 31 oktober is. En er is geen garantie dat de EU nog uitstel verleent", zei Johnson vandaag in het Lagerhuis.

De draad kwijt in de brexit? NOS op 3 zette alle hoogte- en dieptepunten in de brexit op chronologische volgorde op een rij. Bepaal zelf hoe ingewikkeld je de brexit maakt:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl