Duizenden Duitse boeren bijeen voor 'Nederlands' protest
In Duitsland hebben duizenden boeren tegen het landbouwbeleid van de Duitse regering gedemonstreerd. Dat gebeurde onder meer in Bonn, Hamburg, Hannover en München.
De meeste boeren protesteerden in Bonn. Op het centrale plein van de stad hadden zich naar schatting 5500 boeren verzameld; minder dan de 8000 tot 10.000 waarop was gerekend. In Hamburg hebben ongeveer 500 boeren geprotesteerd en naar schatting waren in deelstaat Beieren 1500 protesterende boeren.
In Bonn waren wel veel meer tractoren dan was verwacht. Volgens de politie stonden er alleen al in de binnenstad 1300, aan de rand van de stad nog eens 700. Het verkeer rond de Duitse stad moet de hele dag nog rekening houden met files en wegafsluitingen.
In de loop van de ochtend stroomde Bonn vol met boeren en tractoren:
Bij het protest op het Münsterplein in het centrum van Bonn waren geen tractoren toegestaan. Dat zouden het plein en de parkeergarage daaronder niet aankunnen.
Nederland
Het boerenprotest is mede een gevolg van de betogingen in Nederland. De initiatiefnemers voelden zich door beelden uit Den Haag geïnspireerd om ook de straat op te gaan. "Tienduizenden boeren zijn lid geworden van een Facebookgroep en dat heeft geleid tot deze demonstratie", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek in Bonn.
Aanleiding voor het protest is de, volgens boeren, opeenstapeling van nieuwe regels voor onder meer mestgebruik en dierenwelzijn. "Boeren zeggen dat ze al die maatregelen bij elkaar niet kunnen bijbenen", zegt Van de Hulsbeek. Vooral middelgrote en kleine bedrijven zouden onder de regeldruk bezwijken.
'Andere problemen dan in Nederland'
De uitstoot van stikstof speelt bij de Duitse boeren geen rol, zegt Van de Hulsbeek. "Het zijn echt andere problemen dan in Nederland."
Een probleem is wel het stikstof dat in de grond zakt en het grondwater verontreinigt. Volgens Van de Hulsbeek is boeren daarom in drie jaar tijd twee keer strengere regels voor bemesting opgelegd. "Boeren zeggen: we kunnen niet eens de ene regel implementeren en dan komt er alweer een andere maatregel."
Ook een gebrek aan waardering speelt mee bij het protest van vandaag. De boeren voelen zich de boeman van deze tijd, zegt Van de Hulsbeek. Sommige boeren zeggen tegen haar dat ze middelvingers krijgen als ze op hun land aan het werk zijn.
Eerder protest
Vorige week was er in Bonn ook al een boerenprotest. Voor het Ministerie van Landbouw, dat nog steeds in de voormalige hoofdstad is gevestigd, stonden toen enkele honderden boeren om te demonstreren tegen de regeldruk.