ANP

Ongeveer de helft van de uitzendkrachten zegt moeilijk te kunnen rondkomen. Ze profiteren amper van de krapte op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit onderzoek onder 600 uitzendkrachten dat vakbond CNV heeft laten uitvoeren.

"Ze verdienen vaak minder dan de collega's waar ze naast staan te werken en hebben soms meer dan één baan nodig om rond te kunnen komen", zegt CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden.

Vorige week concludeerde ING al dat uitzendkrachten amper profiteren van de krappe arbeidsmarkt. Hun uurloon stijgt minimaal. Loonstijgingen boven de cao-afspraken zijn vooral voor laaggeschoold en gestandaardiseerd werk zeldzaam.

"Uitzendwerk was bedoeld voor het opvangen van pieken van productie of ziekte, maar het heeft er alle schijn van dat werkgevers het als verdienmodel zien", zegt Van Wijngaarden. "Ze hebben nu mensen die je van de ene op de andere dag op straat kunt zetten en daarvoor niet extra hoeft te betalen."

Vaste baan

Het aantal werknemers met een vast contract nam het afgelopen jaar toe met bijna 200.000. Het aantal uitzendkrachten nam met 17.000 af naar 274.000.

Uit het CNV-onderzoek blijkt dat 61 procent liever een vaste baan heeft dan uitzendwerk. Meer dan de helft verwacht de komende tijd geen vaste baan te krijgen. CNV roept werkgevers op om meer vaste contracten te gaan verstrekken.

STER reclame