Sjef van Creij voor de rechtbank in Den Bosch Omroep Brabant
NOS Nieuws Regionaal nieuws Aangepast

Boetes tegen politici geëist voor burgemeesterslek Den Bosch

Tegen het Bossche raadslid Sjef van Creij en oud-wethouder Jos van Son is 1000 euro boete geëist. Ze worden ervan verdacht vertrouwelijke informatie te hebben gelekt tijdens de procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester in Den Bosch, twee jaar geleden.

Van Creij zat in de vertrouwenscomissie rond de benoeming van de burgemeester. Hij heeft volgens het Openbaar Ministerie de naam van voorkeurskandidaat Jan Hamming (PvdA) doorgegeven aan de toenmalig wethouder Jos van Son (Rosmalens Belang). Die zou de informatie hebben doorgespeeld aan anderen, onder wie een journalist van het Brabants Dagblad.

Van Creij is een voormalig partijgenoot van Van Son die zich in 2016 afsplitste en sindsdien als eenmansfractie in de gemeenteraad zit.

Mikkers

Het verloop van de procedure werd uitvoerig beschreven in de regionale krant. Jan Hamming koos op het laatste moment voor een burgemeesterspositie in Zaanstad. Nummer twee op de lijst Jack Mikkers (VVD) werd uiteindelijk burgemeester van Den Bosch. Commissaris van de koning Wim van de Donk schakelde justitie in om het lek op te sporen.

Van Creij heeft zijn betrokkenheid ontkend. Ook voor de rechtbank vanmorgen herhaalde hij dat hij naar eer en geweten heeft gehandeld, schrijft Omroep Brabant.

Van Son zei in de rechtbank dat hij de naam van Hamming heeft genoemd tijdens het gebruikelijke wethoudersoverleg. Hij zei de naam van Van Creij gehoord te hebben. "Ik dacht dat ik dat wel kon delen, omdat het wethoudersoverleg ook vertrouwelijk was."

STER reclame