Michael van Gerwen wint voor het eerst de Champions League ANP

Michael van Gerwen heeft op miraculeuze wijze de Champions League gewonnen. De darter uit Brabant trok in de finale van het prestigieuze toernooi na een onwaarschijnlijke comeback met 11-10 aan het langste eind tegen Peter Wright.

Zijn Schotse opponent stond vrijwel de hele wedstrijd voor en had op 10-7 met twee breaks voorsprong drie pijlen om de partij uit te gooien. Wright miste, waarna de 30-jarige Van Gerwen de zenuwen het beste in bedwang hield en de nog ontbrekende prijs op zijn rijke palmares in de wacht sleepte.

De Champions League wordt sinds 2016 in de huidige vorm georganiseerd. Een van de opvallendste aspecten van het toernooi is dat ook het publiek een prijs kan winnen. Gooit een speler een negendarter dan mogen de aanwezige toeschouwers met elkaar 100.000 pond - omgerekend 116.000 euro - verdelen.

Onbegrijpelijke missers

Hoewel de finalisten begonnen met gemiddelden van zelfs boven de 108, lukte het ze niet om een leg op de snelst mogelijke manier uit te gooien. Sterker nog, vooral Van Gerwen liet het flink afweten op de cruciale momenten.

Daarna ging ook Wright knoeien. Bij 8-5 miste hij drie darts om met 9-5 de pauze in te gaan, waarna de Nederlandse nummer één van de wereld al wat kon terugkrabbelen. Wright verloor ook al de vorige tien finales die live op televisie waren en de angst voor weer een deceptie vertaalde zich in onbegrijpelijke missers.

In de halve finale was Van Gerwen ook al door het oog van de naald gekropen tegen voormalig rugbyer Gerwyn Price. In de beslissende leg plaatste hij een break om met het kleinste verschil te winnen.

De overwinning telt niet mee voor de algemene ranking, wel heeft het tweedaagse toernooi veel aanzien om de aanwezigheid van de voltallige wereldtop en de prijzenpot van 250.000 pond, ruim 290.000 euro.

STER reclame