Barsten en scheuren, duidelijk zichtbaar in het schilderij Omrop Fryslân

Het vier eeuwen oude schilderij Salomons Oordeel in het monumentale stadhuis van Bolsward is zwaar beschadigd. Het werk van een onbekende meester vertoont grote barsten en scheuren.

Houten steunplankjes zijn verbogen door houtworm. De schildering zelf is door houtwerking gekrompen waardoor de lijst te groot is geworden. Restauratie kost zeker 50.000 euro, is de schatting van deskundigen.

"Het schilderij hing altijd in een ruimte vlak bij de ingang van het stadhuis", zegt Cor Greydanus van de stichting Bolswards Historie bij Omrop Fryslân. "Daardoor schommelde de temperatuur nogal snel. Dat heeft het schilderij geen goed gedaan."

De beschadiging van het schilderij is de tweede grote tegenvaller bij de grote opknapbeurt van het stadhuis van de Friese stad. Eerder bleek dat een deel van de oude toren op instorten stond omdat het hout was aangetast door de bonte knaagkever. Dat deel van de toren werd er eind september afgehaald en wordt nu gerestaureerd.

De kachel stond lange periodes niet aan

Het probleem is dat sinds 2011, toen de gemeente Bolsward opging in de gemeente Súdwest-Fryslân, het stadhuis alleen nog in gebruik is voor ceremoniële functies.

"Toen werd het stadhuis niet meer iedere dag gebruikt, en daardoor waren er ook lange perioden dat de kachel helemaal niet aan stond. Ook vocht kreeg daardoor een kans", aldus Greydanus. "De laatste jaren is het snel gegaan."

Het beschadigde schilderij Archief Omrop Fryslân

Bolswards Historie heeft het geld voor een restauratie niet op kas, maar hoopt het zo snel mogelijk bij elkaar te hebben door bijdrages te vragen aan inwoners en bedrijven in de stad.

"Het is een bekend schilderij voor iedereen. Het hing op een prominente plek, dus iedereen die in het stadhuis is geweest, heeft het wel gezien", aldus Greydanus. Het schilderij is alvast naar een restauratieatelier in Makkum gebracht.

Het stadhuis van Bolsward, op dit moment Omrop Fryslân

STER reclame