Swen Nater: vergeten Nederlandse NBA-grootheid met Abe Lenstra als held
Bijna iedereen kent Rik Smits, de bekendste Nederlandse basketballer in de NBA. De naam Francisco Elson zal ongetwijfeld ook een belletje doen rinkelen en heel misschien ken je Dan Gadzuric. Maar zegt de naam Swen Nater, een van de eerste Nederlanders in de NBA, je iets?
Waarschijnlijk niet, maar de nu 69-jarige Nater is statistisch gezien de beste Nederlander die ooit in de NBA heeft gespeeld. Als enige speler ooit was hij de beste rebounder in zowel de American Basketbal Association (ABA) als de NBA. Verder scoorde hij in zeven van zijn elf seizoenen een double-double, gemiddeld meer dan tien punten en tien rebounds.
Als center speelde Nater onder meer voor San Antonio Spurs, New York Nets (voorloper Brooklyn Nets) en Milwaukee Bucks. Hij sloot in 1984 zijn NBA-carrière af in Los Angeles bij de Lakers, waar hij samenspeelde met grootheden Kareem Abdul-Jabbar en Earvin 'Magic' Johnson.
Nu is Nater, die bijna al zijn hele leven in de Verenigde Staten woont, maar geboren is in Den Helder, weer even in Nederland. Hij keert zo nu en dan terug naar zijn vaderland om met zijn jarenlange ervaring clinics te geven over zijn favoriete sport. Dat hij in de VS terecht zou komen en daar uit zou groeien tot ABA- en NBA-ster, daar zag het lange tijd niet naar uit.
TV-programma brengt familie Nater bij elkaar
De ouders van Nater scheidden toen hij drie jaar oud was. Zijn vader verdween daarna al snel uit beeld en zijn moeder vertrok met Naters stiefvader en zijn jongere broer naar Amerika om daar een nieuw leven op te bouwen.
Nater woonde vervolgens in drie pleeggezinnen, voordat hij op 6-jarige leeftijd in een Haarlems weeshuis belandde. "Mijn zus en ik bleven hier. We woonden bij een vriend en in een weeshuis", vertelt hij.
Het idee was dat ze na een tijdje wel weer samen zouden komen, maar daar moest de familie, mede door toedoen van Naters stiefvader, uiteindelijk nog jaren op wachten.
"Een tv-programma in Amerika (It Could Be You, red.) hoorde toen dat wij van elkaar waren gescheiden. Zij stuurden iemand om ons op te halen en op tv werden we herenigd."
Nater vertoefde alleen tijdens zijn jeugd dus permanent in Nederland en in die periode ontwikkelde hij een voorliefde voor voetbal.
"Ik hou van basketbal, maar ook van voetbal, geweldige sport. Mijn favoriete speler was Abe Lenstra, van sc Heerenveen. Hij was mijn held. Ik heb nog steeds een boekje van hem thuis liggen."