De auto die het politiebureau binnenreed Martijn van der Zande / NOS

In Kerkrade is vanochtend vroeg een auto het politiebureau binnengereden. Niemand is gewond geraakt.

Waarschijnlijk wilde de bestuurder brandstichten. De politie heeft in de auto jerrycans met een vloeistof erin gevonden, vermoedelijk een brandstof. Het aansteken mislukte; er ontstond een brandje, maar het vuur werd snel gedoofd.

De bestuurder, een 30-jarige man uit Brunssum, heeft zichzelf gemeld bij een ander politiebureau. Hij is opgepakt. Zijn motief is nog onbekend. Onderzoek heeft geen verband uitgewezen tussen de man en een criminele organisatie, zegt de politie.

Er waren twee agenten in het bureau toen de auto naar binnen reed, maar zij waren op een andere plek. Het bureau in Kerkrade blijft het hele weekend dicht. Mensen kunnen terecht in Brunssum en Heerlen.

Verbijstering

Burgemeester Dassen-Housen van Kerkrade is verbijsterd door de aanrijding. "Hier werken mensen die staan voor onze veiligheid. Dit kunnen we niet met elkaar accepteren."

Ze zegt de gebeurtenis indruk heeft gemaakt op agenten in de gemeente. "We zijn door het oog van de naald gekropen dat er geen grote brand is ontstaan." Over een motief van de dader wil de burgemeester niet speculeren.

Voor het begin van de wekelijkse ministerraad werd ook minister Grapperhaus om een reactie gevraagd. Hij zei dat "we keihard moeten ingaan" tegen mensen die geweld plegen tegen hulpverleners: "Dit moet uit de samenleving, want anders wordt die steeds meer ondermijnd."

Verder benadrukte hij dat het onderzoek naar de toedracht moet worden afgewacht.

STER reclame