Het ziekenhuispersoneel van het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam voerde in 2001 actie voor een betere cao
NOS Nieuws

Ziekenhuisvereniging wil 'alles doen' om staking te voorkomen

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wil koste wat het kost een landelijke actiedag voorkomen. Vanochtend werd duidelijk dat ziekenhuismedewerkers in het hele land op woensdag 20 november hun niet-spoedeisende werk willen neerleggen. Ze willen een betere cao afdwingen bij hun werkgevers.

De NVZ wil graag andere zorg-cao's "naast elkaar leggen" en op basis daarvan kijken of de onderhandelingen met de vakbonden opnieuw kunnen worden opgestart.

Minister De Jonge (Volksgezondheid) hoopt dat het lukt om tot een nieuwe cao te komen. "Het staat iedereen vrij om te staken", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal over de aangekondigde staking. "Wij hebben gezien dat het bij andere sectoren wel lukt om tot een cao te komen en ik hoop natuurlijk ook dat dat voor ziekenhuiszorg gaat gelden."

Salarisverhoging van 5 procent

De vakbonden vragen een structurele salarisverhoging van 5 procent en een extra toeslag op loon als medewerkers op het laatste moment worden opgeroepen om te werken. De onderhandelingen hierover liepen in juni stuk tussen de bonden en de reguliere ziekenhuizen.

In andere sectoren, zoals de jeugdzorg en de gehandicaptenzorg, zijn er wel afspraken gemaakt. Daar zijn loonstijgingen van 3,5 tot 7 procent afgesproken.

Op 20 november doen zo'n 200.000 medewerkers van 83 ziekenhuizen mee aan de staking. De academische ziekenhuizen vallen buiten de acties. Zij hebben een eigen cao.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl