Patrick Day (l) in gevecht met Charles Conwell ANP

De Amerikaanse bokser Patrick Day is woensdag op 27-jarige leeftijd overleden aan de verwondingen na een knock-out in een wedstrijd tegen Charles Conwell, vier dagen eerder. Day ging in de tiende ronde knock-out en werd vervolgens naar het ziekenhuis gebracht. Na een spoedoperatie lag hij de afgelopen dagen in coma in een ziekenhuis in Chicago.

Bokspromoter Lou DiBella bracht het nieuws van het overlijden met een uitgebreide verklaring naar buiten. Naast mooie woorden over Day stelde de organisatie ook de risico's van de bokssport aan de kaak. "Het is moeilijk om het nu al meteen over de gevaren van boksen te hebben, maar het is tijd voor actie. Hoe weten we nog niet, maar we moeten ervoor zorgen dat boksen veiliger wordt. Dat is dé manier om Patrick te eren."

In juli overleden ook al twee boksers, de Rus Maksim Dadasjev en de Argentijn Hugo Santillan, kort na elkaar aan de gevolgen van de zware klappen die ze hadden moeten incasseren in een gevecht.

Emotionele brief

Day's tegenstander Conwell was volledig van slag. De 21-jarige Amerikaan schreef in een emotionele open brief: "Ik heb dit nooit gewild. Het enige dat ik wilde, was winnen. Maar als ik dit allemaal zou kunnen terugdraaien, zou ik het doen. Dit is verschrikkelijk. Constant dacht ik eraan en ik heb ontzettend veel gebeden. Ik heb gedacht aan stoppen met boksen, maar ik weet dat dat niet is wat je wilde."

Patrick Day won in zijn carrière 17 van 22 profgevechten

STER reclame