Het winkeltje in Zwartsluis dat van het gezin zou zijn geweest
NOS NieuwsAangepast

Ruinerwold: invallen en B. verdacht van betrokkenheid bij vrijheidsberoving

De politie doet huiszoeking in twee panden in Zwartsluis in verband met het onderzoek naar het geïsoleerde gezin dat gisteren werd aangetroffen in "een af te sluiten kleine ruimte" van een huis in Ruinerwold.

Zwartsluis ligt op ongeveer een kwartier rijden van Ruinerwold. De politie onderzoekt er panden aan de Stationsweg en de Kerkstraat. In het pand aan de Kerkstraat is de winkel Natural Homes gevestigd. De zaak is al jaren gesloten en het pand staat al ruim een jaar te koop, meldt RTV Drenthe.

De winkel zou van de familie zijn geweest. Ze verkochten er houten artikelen, die veelal door de vader gemaakt werden. De Telegraaf sprak met de eigenaar van het café tegenover het pand. Volgens hem verscheen er in 2006 een briefje op de deur van de winkel waarop 'wegens ziekte gesloten' stond. Daarna is de winkel nooit meer open gegaan. Volgens de cafébaas betaalt het gezin uit Ruinerwold nog wel steeds de huur van het pand.

Huurder Ruinerwold voorgeleid

De 58-jarige Oostenrijker Josef B., de huurder van het pand in Ruinerwold waar de politie het gezin aantrof, wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ervan dat hij de gezinsleden tegen hun zin vasthield, ofwel 'betrokkenheid bij wederrechtelijke vrijheidsberoving' in juridisch jargon. Ook heeft hij mogelijk de gezondheid van anderen benadeeld.

De rechter-commissaris moet besluiten of er voldoende redenen zijn om B. langer vast te zetten. Tot nog toe was onduidelijk of het gezin vrijwillig op de afgelegen boerderij in Ruinerwold verbleef. Dat was dus volgens justitie mogelijk niet het geval. B., die klusjesman is, is de huurder van de boerderij.

Verder moet ook nog blijken waarom een aantal van de zes kinderen, die nu allen meerderjarig zijn, nooit officieel is ingeschreven. De vader en zijn kinderen zijn opgevangen, de moeder zou al zeker negen jaar geleden zijn overleden.

Buren in Hasselt

Volgens RTV Drenthe kenden Josef B. en het gezin elkaar uit de Overijsselse plaats Hasselt, waar ze hoogstwaarschijnlijk buren waren. Een voormalige buurvrouw vertelde dat Josef B. naast het gezin kwam wonen. Hun tuinen grensden aan elkaar en er zou een deur in de schutting tussen de twee tuinen zijn gemaakt zodat ze naar elkaar toe konden zonder over straat te gaan.

Ook in Hasselt zou het gezin volgens die buurvrouw een teruggetrokken bestaan hebben geleid. De kinderen speelden niet op straat en waren meestal binnen.

Het gezin heeft in Ruinerwold jaren in en om de boerderij doorgebracht zonder dat iemand in de omgeving hen kende. Het perceel ligt, omringd door bomen, op enkele honderden meters van de omliggende boerderijen.

De zaak kwam aan het rollen toen een man van 25 zich met zijn verhaal meldde bij deze kroegbaas:

'Hij was verward en zei al 9 jaar niet buiten te zijn geweest'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl