Een brand bij het dorp Dibbiyeh
NOS Nieuws

Natuurbranden Libanon onder controle, met dank aan de regen

De meeste natuurbranden die tot gisteren in Libanon woedden, zijn onder controle gebracht. Het regende gisteravond in grote delen van het land, waardoor de bestrijding een stuk gemakkelijker werd.

Verspreid over het hele land braken de afgelopen dagen meer dan honderd branden uit. Volgens de autoriteiten waren het de ergste in tientallen jaren.

Volgens de nieuwszender Aljazeera zijn daarbij zeker twee mensen omgekomen; in een dorp ten oosten van Beiroet stikte een man in de rook bij het bestrijden van een brand en bij Sidon stierf een vrouw nadat ze door een brandweerauto was overreden.

Uitgebrande autowrakken bij de plaats Damour, even ten zuiden van Beiroet

Libanon werd de afgelopen dagen getroffen door een hittegolf die gepaard ging met harde wind. Branden die uitbraken konden zich daardoor in droge naaldbomenbossen gemakkelijk verspreiden.

De nood steeg zo hoog dat er waterkanonnen van de oproerpolitie naar getroffen gebieden werden gestuurd. Cyprus stuurde twee blusvliegtuigjes om de Libanezen te helpen. Ook Griekenland en Jordanië hebben hulp aangeboden.

De drie Russische blushelikopters van Libanon zelf staan al vijf jaar aan de grond, omdat er geen geld is vrijgemaakt voor onderhoud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl