Gareth Southgate spreekt Marcus Rashford toe na Bulgarije-Engeland ANP

Met grote walging is gereageerd op het gedrag van de Bulgaarse voetbalsupporters, maandagavond in Sofia. Apengeluiden galmden door het stadion tijdens het EK-kwalificatieduel met Engeland. Op de tribune brachten fans gebroederlijk de nazigroet.

"Ze hebben me een grondig onderzoek beloofd", aldus bondsvoorzitter Greg Clarke. De UEFA liet weten op basis van de informatie van de tuchtcommissie vervolging van de Bulgaarse voetbalbond in te stellen. Het rapport van de betrokken arbiter is daarbij van groot belang.

Het gaat van kwaad tot erger in de stadions, reden voor aanvoerder Harry Kane om aan te kondigen desnoods voor eigen rechter te spelen en de ploeg van het veld te halen.

Volgens het protocol van de UEFA was daar maandag ook genoeg aanleiding voor, maar Engeland koos ervoor zich af te reageren met sportieve wraak op de Bulgaren (0-6).

Engelse bondscoach Southgate: 'We hebben echt een statement gemaakt'

Twee keer werd het duel stilgelegd. Twee keer werd er overlegd. En twee keer werd er besloten het schandalige decor in Sofia toch te negeren. "Voor sommige mensen is het misschien niet genoeg wat we gedaan hebben", besefte de Engelse bondscoach Gareth Southgate.

Zijn Bulgaarse collega Krasimir Balakov had intussen niks gehoord.

"Waarschijnlijk waren de fans ontevreden over ons spel. Ik ben voor strenge straffen, als de supporters zich inderdaad hebben misdragen. Het moet echter wel bewezen worden, anders zijn we aan het speculeren."

Bondscoach Bulgarije: 'Niks gemerkt van racistische spreekkoren'

Bewijzen zijn er inmiddels genoeg. De Bulgaarse premier Bojko Borisov eiste dat voorzitter Borislav Michailov van de Bulgaarse voetbalbond vertrekt.

"De regering heeft de afgelopen vier jaar veel gedaan om het voetbal hier te ontwikkelen. Na de recente gebeurtenissen heeft de premier mij opgedragen om alle banden met de Bulgaarse bond op te schorten tot hij is opgestapt", zei minister Krasen Kralev.

Michailov is inmiddels vertrokken.

Voor de Engelsen is de kous daarmee niet af. Clarke: "Dit was een van de verschrikkelijkste avonden die ik ooit in het voetbal heb meegemaakt."

Intussen krijgt ook Engeland de wind van voren. In de vaderlandse competities werden racistische incidenten immers met lachwekkend lage boetes afgedaan.

Southgate onderkent het probleem. "We moeten niet alleen naar anderen wijzen als we ook onze eigen zaakjes niet eens op orde hebben", liet hij weten toen een Engels jeugdteam met veel gekleurde spelers vorig jaar een teamfoto op social media zette.

"De opmerkingen die eronder stonden waren walgelijk. Deze jongens maken gewoon deel uit van onze Engelse familie."

Engeland werd deze kwalificatiecampagne al eerder geconfronteerd met racisme. In het uitduel met Montenegro waren Raheem Sterling en Danny Rose doelwit van supporters, waarop de UEFA de Montenegrijnen beboette en een wedstrijd in een leeg stadion liet spelen.

Een zinloze straf, vond Rose. "Ik heb geen vertrouwen in het systeem, maar ik laat me er niet meer door raken."

En dat is iets wat Southgate misschien nog het meeste steekt, het feit dat spelers vandaag de dag met dit soort omstandigheden hebben leren leven.

Marcus Rashford en Raheem Sterling (rechts) vieren een van de zes treffers in Sofia ANP

STER reclame