Dronefoto van de bewuste boerderij waarin de kinderen werden aangetroffen
NOS NieuwsAangepast

Gezin jaren afgezonderd in boerderij Ruinerwold, 'wachtend op einde der tijden'

In een afgelegen boerderij aan de Buitenhuizerweg bij Ruinerwold (Drenthe) is een vader met vijf volwassen kinderen ontdekt, die negen jaar in een afgesloten ruimte van de boerderij woonden. Zij zouden volgens RTV Drenthe wachten op 'het einde der tijden'.

Een 58-jarige man werd aangehouden "omdat hij niet meewerkte aan het onderzoek van de politie". Hij is niet de vader van de kinderen. Eerder zei de politie dat hij de eigenaar van het pand is. Dat bleek niet te kloppen: hij is de huurder.

Eerder werd ook gezegd dat het gezin in de kelder van de boerderij leefde, maar dat klopt niet volgens de politie. Het gaat om een afgesloten ruimte.

De vijf kinderen zijn tussen de 18 en 25 jaar oud. Een van de zonen verliet de afgelopen dagen meerdere keren de boerderij en meldde zich bij een kroeg in Ruinerwold. Hij was compleet verward, zei de caféhouder tegen RTV Drenthe. Na de derde keer werd de politie gebeld en ook burgemeester De Groot van De Wolden is gewaarschuwd.

De man zei dat hij negen jaar niet buiten was geweest. "Hij gaf toe dat hij was weggelopen en dat hij hulp nodig had. Hij had lang haar, een vies baardje, droeg oude kleding en had een verwarde blik. Hij zei dat hij nog nooit naar school was geweest en negen jaar niet naar de kapper", aldus de café-eigenaar.

Bekijk hier het gesprek met de caféhouder van RTV Drenthe:

'Hij was verward en zei al 9 jaar niet buiten te zijn geweest'

De politie heeft de boerderij doorzocht en ontdekte volgens RTV Drenthe achter een kast in de woonkamer een trap. In een ruimte daaronder zouden de vader en vijf kinderen wonen. De vader bleek enkele jaren geleden een herseninfarct te hebben gehad en lag in bed, meldt de regionale omroep.

De kinderen zijn volgens de politie allen meerderjarig en het gezin had geen contact met de buitenwereld. Ze leefden volledig zelfvoorzienend en zouden een groentetuin en een geit hebben gehad waarmee ze zich in leven hielden. De moeder is overleden.

Ganzen en een blaffende hond

Verslaggever Jeroen de Jager zegt dat de boerderij op een afgelegen plek ligt, op zo'n 200 meter in de weilanden en is omgeven door bos. "Het is lastig te zien of er mensen wonen."

In het Drentse dorp wordt geschokt gereageerd op de vondst van het tot vandaag onbekende gezin. Een buurtbewoner die anoniem wil blijven zegt dat de bewuste boerderij lang leeg heeft gestaan, tot de nu aangehouden bewoner het pand opknapte.

Volgens een buurman woonde er een man alleen, die de hele boerderij had dichtgetimmerd. Op het erf liepen volgens hem enkele ganzen en een blaffende hond.

De politie heeft de familie uit huis gehaald en ondergebracht op een recreatiepark, terwijl de woning is gecontroleerd op onder meer brandveiligheid. De kinderen zouden geen idee hebben dat er ook nog andere mensen op de wereld bestaan.

Voor hen is "alle zorg en aandacht", aldus de politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl