NOS NieuwsAangepast

Banken moeten miljarden achter de hand houden om mogelijke daling huizenprijzen

Banken worden verplicht om meer buffers achter de hand te houden voor de hypotheken die ze verstrekken. Toezichthouder De Nederlandsche Bank is bang voor zware klappen voor de banken mochten de huizenprijzen instorten. Daarom moeten ze zich van de toezichthouder beter voorbereiden.

Het komt erop neer dat Nederlandse banken in totaal 3 miljard euro extra aan kapitaal moeten aanhouden. De maatregel gaat volgend jaar in.

De Nederlandsche Bank wijst erop dat de huizenprijzen de afgelopen jaren hard zijn gestegen, de afgelopen drie jaar gemiddeld met bijna 8 procent per jaar. Maar de inkomens van huizenbezitters groeiden minder hard mee. Steeds meer mensen, zowel starters als doorstromers, lenen het maximale bedrag dat ze kunnen krijgen.

Als de huizenprijzen instorten, kunnen consumenten in problemen komen. Als ze bij een crisis hun baan verliezen, kunnen ze mogelijk hun hypotheek niet meer betalen. De banken moeten dan op de leningen afschrijven en zitten met een huis wat minder waard is geworden.

Forse verliezen

Uit zwaarweerscenario's van toezichthouders blijkt dat de verliezen bij banken fors kunnen oplopen. Daarom vindt De Nederlandsche Bank het dus beter om extra buffers aan te leggen. Dat kan wel gevolgen hebben voor de hypotheekrente. Die zou kunnen oplopen, maar volgens de toezichthouder is dat een beperkt effect. Volgens een schatting stijgt de rente met 0,02 procent door de maatregel.

Vorige maand kwam het European Systemic Risk Board met het advies aan elf landen om maatregelen te nemen, waaronder Nederland. Daarin werd ook geadviseerd om het maximumbedrag dat consumenten kunnen lenen verder te verlagen.

In Europees verband zijn er al strengere regels afgesproken, maar die gaan naar verwachting pas in 2022 in. De banken zeggen in een reactie dat de maatregel past bij de voorzichtigheid die je van een toezichthouder mag verwachten. Ze zeggen nu al meer buffers aan te houden dan minimaal is vereist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl