'In de entertainmentwereld van F1 gelden andere journalistieke mores'
De hele wereld heeft zondag kunnen zien dat Max Verstappen, eufemistisch gesproken, niet erg gelukkig was met de gang van zaken tijdens de Grand Prix van Japan. Hij moest al snel de race staken na een botsing met Charles Leclerc en verbaasde zich erover dat een straf aanvankelijk uitbleef voor de Fransman.
Ook bij zijn team Red Bull Racing hadden ze gezien dat Verstappen duidelijke taal sprak voor de camera van Ziggo. Het deed de pr-afdeling besluiten om via een Whatsapp-bericht aan journalisten te vragen om voorzichtig om te gaan met die uitspraken.
"Breng hem niet in de problemen", was de letterlijke tekst. In het Sportforum op NPO Radio 1 is de verbazing daarover enorm. "Het is heel opmerkelijk dat de journalistiek gestuurd gaat worden door commerciële partijen", zegt Jeroen Grueter. "Ik ben benieuwd in hoeverre de mensen ter plekke zich aan dat verzoek hebben gehouden."
'In Formule 1 gelden andere mores'
AD-journalist Sjoerd Mossou vermoedt dat mogelijk velen toch gehoor hebben gegeven aan het verzoek. "Sport, entertainment en journalistiek lopen altijd een beetje door elkaar. Maar in de Formule 1 is de entertainmentfactor enorm groot. Daar gelden andere mores."
"Als je bijvoorbeeld de interviews van Verstappen bij Ziggo ziet, dat heeft niks met journalistiek te maken. En blijkbaar vindt Red Bull dan dat je dit dus ook kunt maken."
"Dat is van de zotte!", merkt Volkskrant-verslaggever Robèrt Misset op. "Het is alsof de KNVB ons vraagt om een beetje mild te schrijven over Matthijs de Ligt. Ik zou dan een appje terugsturen: 'Ja doei! Ben je gek?'"
Misset stelt dat het voortkomt uit de heldenverering die steeds meer toeneemt in de journalistiek. "En waag het eens om aan onze helden te komen. Als je een beetje kritisch over iemand schrijft, dan ben je niet meer welkom. Zeker vader Jos Verstappen is vrij selectief in welke media hij wel en niet leuk vindt."
Ook Mossou denkt dat de angst om interviews mis te lopen sommige journalisten ervan weerhoudt om kritisch te zijn. "Maar ja, dan volg je de sport maar op een afstand."
De verbazing bij de drie forumleden is ook groot over de manier waarop Nouchka Fontijn naast de wereldtitel boksen greep. Ze dacht het goud binnen te hebben, maar werd vlak voor de huldiging wreed uit die droom geholpen door een jurybesluit.
"Echt belachelijk", aldus Misset. "Een protest moet kunnen natuurlijk, maar doe het dan meteen tijdens een partij en niet achteraf. Zeker niet als ze al klaarstaan voor het podium."
Mossou: "Ik hoorde ook zo'n curieus detail dat een protest geld kost. Dat is heel wonderlijk. Die boksbond AIBA, die trouwens geschorst is door het IOC, is echt de banenrepubliek onder de sporten."
'Ik had er nog een paar neergehoekt'
Fontijn was zo kwaad na het afnemen van het goud, dat ze zich niet meer meldde om het zilver op te halen. Jeroen Grueter kan het zich wel voorstellen. "Ik zou ook niet zijn gegaan naar die medailleceremonie. Ik zou zo boos zijn geweest. Misschien dat ik er nog een paar had neergehoekt."
Misset: "Het is inderdaad hartverscheurend voor Fontijn, maar ook totaal ongeloofwaardig voor de sport. Het boksen is zondag een beetje overleden."