De spelers van Oekraïne vieren een treffer tegen Portugal

Oekraïne plaatst zich voor EK op voor Ronaldo historische avond

Oekraïne is zeker van deelname aan het EK voetbal van volgend jaar. De ploeg won in eigen huis na een vermakelijke wedstrijd met 2-1 van Portugal.

Ondanks de nederlaag was het voor Cristiano Ronaldo een historische avond. De Portugese sterspeler tekende in de tweede helft voor het zevenhonderdste doelpunt in zijn loopbaan.

Oekraïne start goed

Al vroeg in de wedstrijd was het raak voor de thuisploeg. In de zesde minuut stond Roman Jaremtsjoek op de juiste plek om de bal na een hoekschop achter doelman Rui Patricio te werken: 1-0. En twintig minuten later zag bondscoach Andrej Sjevtsjenko, in het verleden zelf een bewierookte spits van Oekraïne en AC Milan, hoe zijn team via Andrij Jarmolenko zelfs op 2-0 kwam.

Regerend Europees kampioen Portugal stelde daar voor rust kansen voor onder anderen Ronaldo en Bernardo Silva tegenover.

Ronaldo viert de zevenhonderdste treffer uit zijn loopbaan

Het duurde echter tot ver in de tweede helft voordat de Portugezen wisten te scoren. Na een handsbal in het strafschopgebied kreeg Taras Stepanenko zijn tweede gele kaart. De penalty die daarop volgde, was aan Ronaldo wel besteed: 2-1.

In de slotfase was Portugal nog dicht bij de gelijkmaker, maar een verwoestende uithaal van Danilo Pereira strandde op de lat.

5. Litouwen 7-1 5-19

De tweede wedstrijd in groep B ging tussen Litouwen en Servië. Bij de bezoekers was Aleksandar Mitrovic de gevierde man. De spits van Fulham tekende kort na rust voor twee doelpunten.

Litouwen, dat al uitgeschakeld was voor deelname aan het EK, deed tien minuten voor tijd nog wel iets terug. De 1-2 van Donatas Kazlauskas was echter alleen voor de statistieken.

Portugal of Servië

Door de zege in Litouwen zijn de Serviërs Portugal tot op één punt genaderd. Volgende maand moet blijken welke van de twee landen zich rechtstreeks weet te plaatsen voor het EK. Portugal speelt dan tegen Litouwen (thuis) en Luxemburg (uit) en Servië ontvangt Luxemburg en Oekraïne.