Antoine Griezmann

Frankrijk en Turkije na gelijkspel nog niet helemaal zeker van EK

Frankrijk heeft in de EK-kwalificatie opnieuw niet kunnen winnen van Turkije. Nadat in juni de uitwedstrijd in Istanbul met 2-0 werd verloren, werd het vanavond in Parijs 1-1. Beide landen gaan met 19 punten uit acht duels aan kop in groep H, gevolg door IJsland dat 15 punten heeft.

Op basis van een beter onderling resultaat bezet Turkije de eerste plaats in de groep. Alle teams in de poule hebben nog twee duels te spelen.

Frankrijk had in het Stade de France een groot veldoverwicht voor rust, kreeg ook een aantal kansen, maar kwam niet tot scoren. De Turkse keeper Mert Günok keerde twee schoten van Moussa Sissoko, één van Blaise Matuidi en één van Antoine Griezmann, die een gekruld schot ook nog rakelings naast zag vliegen.

Turkije, gesteund door duizenden fans, kwam na rust goed weg bij een handsbal van een verdediger, maar moest even later toch buigen. Uit een hoekschop kopte de net ingevallen Olivier Giroud binnen. Een handvol minuten later kwamen de Turken alweer langszij toen Kaan Ayhan uit een lange vrije trap de bal knap in de korte hoek kopte.

Na de gelijkmaker maakten de Turken opnieuw een saluutgebaar. Die militaire groet zorgde afgelopen vrijdag in de gewonnen thuiswedstrijd tegen Albanië (1-0) ook al voor de nodige commotie. Het gebaar wordt gezien als een steunbetuiging aan het Turkse offensief tegen de Koerden in Syrië. De UEFA kondigde na het Turkse duel met Albanië al een onderzoek aan. Het is volgens de reglementen verboden om op het voetbalveld te refereren aan politiek of religie.

IJsland

Nummer drie IJsland won thuis met 2-0 van Andorra en heeft daardoor nog een zeer kleine kans om zich te plaatsen voor het EK. Oud-Ajacied Kolbeinn Sigthórsson scoorde de openingstreffer en kwam zo op gelijke hoogte met Eidur Gudjohnsen als topscorer aller tijden voor de IJslanders. Beiden hebben nu 26 doelpunten achter hun naam staan.

Moldavië verloor thuis met 4-0 van Albanië.