Nu het Nederlands elftal door de 2-1 overwinning bij Wit-Rusland bijna gekwalificeerd is voor het EK van volgend jaar gaan veel supporters al denken aan kaartjes voor het evenement. De kans is groot dat Oranje drie groepsduels in de Johan Cruijff Arena speelt.
Het EK wordt vanwege het zestigjarig bestaan van de Europese voetbalfederatie UEFA in twaalf gastlanden gespeeld. Voor Nederland en het meereizende Oranje-legioen zijn er nog twee zaken van belang: de kwalificatie van Roemenië en de positie van Oranje in de poule op het EK. Is het gunstig om in de groepsfase eerste te worden, of toch liever tweede?
Twee of drie groepswedstrijden Oranje in Amsterdam
Dat zit zo. Nederland zit in groep C en alle wedstrijden uit die groep worden in Amsterdam en het Roemeense Boekarest gespeeld. Oranje mag als gastland twee groepsduels voor eigen publiek spelen, net als Roemenië.
Het worden zelfs drie groepswedstrijden als de Roemenen zich niet of niet rechtstreeks plaatsen voor het EK - en daar ziet het wel naar uit, want ze staan in de kwalificatie derde achter Spanje en Zweden. Kwalificeert Roemenië zich wel, dan wordt bij de loting bepaald of het duel tussen Oranje en de Roemenen in Amsterdam of Boekarest is.
Kijk hieronder naar een schema van de poules en speelsteden:
Omdat alle gastlanden twee thuisduels mogen spelen, is nu ook al bekend dat Italië - dat zich afgelopen weekend kwalificeerde - op 12 juni de openingswedstrijd zal spelen in Rome.
Londen/München of Boedapest/Azerbeidzjan
Na de groepsfase huisvest Amsterdam nog een duel uit de achtste finales, maar dat zal niet de wedstrijd van Oranje zijn. De supporters zullen dan dus naar het buitenland moeten reizen. De vraag is hoe ver. Er zijn twee scenario's. Voor de fans zou het fijn kunnen zijn als Nederland niet eerste, maar tweede wordt in de poule.
Dan speelt Oranje namelijk de achtste finale op Wembley in Londen (27 juni) en de kwartfinale in München (3 juli). De halve finales en de finale worden alle op Wembley gespeeld.
Wordt Nederland eerste in de poule, dan wachten er in het vervolg duels in Boedapest (28 juni) en Azerbeidzjan (4 juli), en dat is een stukje verder reizen.
Er doen 24 landen mee aan het Europees kampioenschap. Die worden verdeeld over zes poules. De nummers één en twee van elke poule en de vier beste nummers drie gaan door naar de achtste finales. Dat levert in totaal 51 wedstrijden op.
Zeker van deelname aan de eindronde zijn nu al Italië, Rusland, Polen en België.
Gedeeld EK
Het EK, dat eens in de vier jaar wordt gehouden, werd vanaf de eerste editie in 1960 tot en met 1996 altijd in één land gespeeld, waarna Nederland en België in 2000 de primeur hadden van een gedeeld EK. In 2008 (Oostenrijk en Zwitserland) en 2012 (Oekraïne en Polen) kreeg dat voorbeeld navolging.
Volgend jaar zal het EK dus voor het eerst als een circus door heel Europa trekken, waarbij de heilige grond van Wembley het passende decor vormt voor de slotvoorstelling.