NOS Sport

Nederlandse sprinters bij EK voor het eerst op 'beste baanfiets ter wereld'

'Beste baanfiets ter wereld' voor het eerst in competitie tijdens EK

De ontwikkeling ervan kostte wat, een half miljoen euro om precies te zijn, maar dan heb je ook wat, zoals de uitdrukking wel luidt. In dit geval een spiksplinternieuwe fiets waarop de Nederlandse baansprinters nieuwe successen moeten boeken op de Spelen, maar eerst ook op de EK in Apeldoorn deze week.

Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen konden al een paar maanden testen op 'de beste baanfiets ter wereld', maar nu volgt ook de vuurproef in competitieverband.

"Wat het grote verschil is met de oude fiets? De lengte is anders. We kunnen nu makkelijker, beter en comfortabeler een aerodynamische houding aannemen", legt Hoogland uit. "En hoe aerodynamischer je zit, hoe sneller je kan."

In mei maakten we een reportage over de nieuwe fiets, toen de sprinters deze net hadden getest:

Nederland beschikt bij Spelen in Tokio over 'beste baanfiets ter wereld'

De vorige fiets werd ontwikkeld in 2008 voor de Spelen van Peking, waar Theo Bos naar goud had moeten sprinten. Dat gebeurde niet, maar op die fiets won Nederland de afgelopen twee jaar wel WK-goud op de teamsprint. En Harrie Lavreysen bijvoorbeeld won eerder dit jaar individueel WK-goud door Hoogland in de finale te kloppen.

Maar met het nieuwe frame kan het dus nog beter en sneller. "Of dit het beste is wat ik zou kunnen krijgen? Ja. Zeker. Ik ben zelf heel erg betrokken geweest bij de ontwikkeling. Ben ook het 3D-model geweest. Er is heel veel naar mijn wens gegaan. Ik denk dat er op dit moment geen betere fiets is", is Hoogland overtuigd.

Wennen

Op dit moment zijn er nog maar twee frames beschikbaar voor de sprinters, in november volgen er meer. Vanaf januari is er een nieuwe fiets voor iedereen. Ruim op tijd om eraan te wennen voordat de voorbereidingen op Tokio beginnen, want: "Ik moet zeggen dat ik aan deze fiets sneller gewend was dan aan een paar nieuwe schoenen", aldus Lavreysen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl