Oppositiekandidaat Gergely Karacsony
NOS Nieuws

Orbán is Boedapest kwijt, oppositiekandidaat nu burgemeester

Oppositiepartijen in Hongarije hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen in de hoofdstad Boedapest. Burgemeester István Tarlós, gesteund door de machtige rechtse Fidesz-partij van premier Orbán, heeft zijn verlies toegegeven en zijn opvolger Gergely Karacsony gefeliciteerd met de overwinning.

Karacsony, de kandidaat van vijf oppositiepartijen, kreeg de steun van ruim 50 procent van de kiezers, Tarlós bleef steken op 44 procent.

Meer dan acht miljoen Hongaren mochten zondag hun stem uitbrengen bij de lokale verkiezingen, die werden gezien als graadmeter voor de eenheid van de oppositie. In veel plaatsen vormden oppositiepartijen een blok achter een gezamenlijke kandidaat.

Fidesz heeft sinds 2010 vrijwel alle grote verkiezingen gewonnen. Vorig jaar kreeg de anti-immigratiepartij voor de derde keer op rij een tweederdemeerderheid bij de parlementsverkiezingen. Op het platteland en in grote delen van Hongarije zit de partij van Orbán nog stevig in het zadel.

Orgie

Fidesz had ook te maken met een schandaal rond de burgemeester van de noordwestelijke stad Gyor. Van deze Zsolt Borkai, een voormalig olympisch turner, verscheen afgelopen week een video waarin te zien is hoe hij deelnam aan een orgie op een luxe jacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl