Oranje
NOS

Deelname aan het EK kan het Nederlands elftal bijna niet meer ontgaan, maar de laatste twee interlands stemmen de analisten van Studio Voetbal tot weinig optimisme.

Na de 3-1 zege donderdag op Noord-Ierland werd zondag Wit-Rusland met 2-1 verslagen, ook al kon Ronald Koeman in dat laatste duel niet beschikken over zijn aanvalsleider Memphis Depay.

"Geen excuus", aldus Kees Jansma, die als perschef bij Oranje nog te maken had met de aanvaller. "Memphis deed donderdag wel mee en heeft toen ook slecht gespeeld. Het spel is te wiebelig om Nederland tot de titelfavorieten te rekenen."

Toch was Depay met zijn twee goals tegen de Noord-Ieren goud waard. En dat ontbrak er in Minsk een beetje aan bij Oranje, vindt Theo Janssen. "We hebben te weinig mensen die het elftal over een dood punt heen kunnen helpen."

'Oranje was een band die niet goed op te pompen viel de laatste dagen'

Nederland verzuimde ruim afstand te nemen van zijn matige tegenstander, waarna het in de tweede helft nog onnodig moeilijk werd. Jansma: "Gemakzucht. Dat heeft Koeman al sinds maandag bij de training gezegd. Noord-Ierland en Wit-Rusland zijn twee uiterst nietige landen."

"Als je aan de aftrap verschijnt, dan ben je nog wel honderd procent gefocust", weet Pierre van Hooijdonk uit ervaring. "Maar dan zakt het tijdens een wedstrijd weg. In hoeverre kun je dat dan nog veranderen als coach?"

'Scorend vermogen op middenveld'

Had Koeman beter met Marten de Roon als controleur kunnen beginnen? "De Roon is een uitstekende selectiespeler, die je in sommige wedstrijden nodig hebt. Maar in sommige wedstrijden zou ik ook voor een ander kiezen", vervolgt Van Hooijdonk.

"Ik wil dat mijn middenvelders doelpunten kunnen maken. Met Van de Beek weet ik een ding: ik heb scorend vermogen op mijn middenveld staan."

'Wat mij aanspreekt bij Van de Beek is zijn scorend vermogen het middenveld' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"We verwachten heel veel van ze, zijn kritisch op ze", weet ook Janssen, die tot zijn verbazing zag dat tegen Wit-Rusland de rechtsback op een gegeven moment als buitenspeler fungeerde. "Maar wij verwachten nu van Joël Veltman een goede voorzet of een actie."

Alle tekortkomingen ten spijt zijn er toch weer twee hindernissen genomen richting het EK. Pluspunt waren daarbij de twee goals van Georginio Wijnaldum, die ook in Oranje weer tot bloei komt. "Onder Koeman zie je hem weer in zijn aanvallende krachten komen", aldus Janssen.

Andere landen zijn volgens de analisten nog wel een stapje verder in de ontwikkeling, leert een snelle rondvraag. Janssen zou zijn geld nu op regerend wereldkampioen Frankrijk zetten: "Een goede balans in het elftal."

Voor Nederland kan het speelschema op het EK gunstig uitpakken. Hieronder een korte uitleg.

Grote kans dat Nederland tijdens het EK drie pouleduels in Amsterdam speelt

"Mijn favoriet is Portugal", zegt Van Hooijdonk. "Dit wordt vermoedelijk het laatste kunstje van Ronaldo. En dan hebben ze ook nog Bernardo Silva in het team en als rijzende ster João Félix."

Jansma geniet vooral van Spanje, waar de meedogenloze mentaliteit van Sergio Ramos wordt gekoppeld aan technisch voetbal, Peter Hyballa roemt op zijn beurt de Belgen om hun individuele kwaliteiten. "Ook als het team niet draait, zijn er genoeg spelers die een wedstrijd kunnen beslissen."

'Löw heeft een duidelijke visie'

En Duitsland dan? "Altijd kanshebber", zegt Hyballa over zijn vaderland.

Het huidige Duitse elftal oogt weer gretig en fris, betoogt Hyballa. "Veel spelers die in 2014 het WK wonnen zijn er inmiddels uit gevlogen. Maar bondscoach Joachim Löw heeft een duidelijke visie. Er loopt zo veel talent, het wordt interessant. Jonge spelers zijn altijd gretig. De twee enige echte sterren zijn Leroy Sané en Manuel Neuer."

STER reclame