Kais Saied na het uitbrengen van zijn stem AFP

Kais Saied heeft volgens een exitpoll met een ruime meerderheid de presidentsverkiezingen in Tunesië gewonnen. Hij kreeg 76.9 procent van de stemmen.

In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen nam hoogleraar recht Kais Saied het op tegen mediamagnaat Nabil Karoui. Karoui werd een paar dagen voor de tweede ronde vrijgelaten uit de gevangenis. Hij zat sinds augustus vast op verdenking van witwassen en belastingfraude. Desondanks wist hij in de eerste ronde toch voldoende stemmen te krijgen om door te mogen naar de tweede ronde.

Partijloos

De 61-jarige Saied heeft geen eigen partij en dus ook geen vertegenwoordigers in het parlement. Hij wil het politieke systeem reorganiseren door meer macht te geven aan lokale raden en heeft zich duidelijk uitgesproken tegen corruptie. Hij houdt zich ver van bestaande machtsklieken en was lid van de commissie die de grondwet van 2014 voorbereidde.

In sociaal opzicht lijkt hij conservatief. Zo is hij tegen het opheffen van de strafbaarheid van homoseksualiteit en tegen gelijk erfrecht voor mannen en vrouwen.

De 56 jaar oude zakenman Nabil Karoui richtte zijn campagne vooral op het bestrijden van armoede. Hij wil de Tunesische economie liberaliseren. Verder wil hij de presidentiële macht vergroten door het begrip nationale veiligheid uit te breiden.

Tweede presidentsverkiezingen

Het waren de tweede presidentsverkiezingen in het land sinds de volksopstand van 2011. Toen werd president Ben Ali na een dictatuur van 23 jaar afgezet. De protesten tegen Ali betekenden het begin van de Arabische Lente.

Vorige week zondag waren er parlementsverkiezingen in Tunesië. De gematigde islamistische partij Ennahda werd de grootste, de partij van Karoui werd de op-één-na-grootste.

STER reclame