De Poolse premier Morawiecki en zijn gezin in het stembureau EPA

De conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft de overwinning opgeëist bij de parlementsverkiezingen in Polen. Partijleider Jaroslaw Kaczynski en premier Morawiecki vierden de zege gisteravond met hun aanhang in Warschau.

Op basis van de uitslagen van 83 procent van de stemdistricten heeft de PiS ruim 45 procent van de stemmen gekregen en stevent de partij af op een absolute meerderheid in de Sejm, de Poolse Tweede Kamer. Ook in het oude parlement had PiS de absolute meerderheid. De officiële uitslag wordt dinsdag verwacht.

Oppositiepartij Burgerplatform blijft volgens de voorlopige uitslag tweede met ruim 20 procent steun. Vier jaar geleden stemde 24 procent van de kiezers op Burgerplatform. Partijleider Schetyna zegt dat de verkiezingsstrijd niet eerlijk is verlopen, omdat PiS in de staatsmedia domineerde.

Geen verrassing

Het is weinig verrassend dat de partij van Kaczynski opnieuw de verkiezingen wint. Vooral op het Poolse platteland kan PiS op veel waardering rekenen.

De partij dankt zijn populariteit voor een groot deel aan de sociale programma's en toeslagen. Zo krijgt elk gezin maandelijks een toelage van omgerekend 130 euro per kind. Oppositieleden verwijten de PiS daarmee stemmen te kopen, ze vrezen voor de economische gevolgen op de langere termijn van dat beleid.

In de campagne richtte PiS zich ook tegen homoseksuele relaties, die volgens partijleider Kaczynski een bedreiging zijn voor de traditionele Poolse familiewaarden.

Ook in Nederland gingen Polen naar de stembus, zoals hier in Breda:

Polen ook in Nederland naar de stembus: "Ik wil iets veranderen"

De uitslag zal door de Europese Unie met gemengde gevoelens worden bekeken. Er lopen meerdere Europese procedures tegen Polen.

Afgelopen week nog stapte de Europese Commissie naar het hoogste Europese hof vanwege een omstreden tuchtregeling voor Poolse rechters. Critici zeggen dat de regering zo 'lastige' rechters monddood wil maken.

Sinds 2017 loopt er een zogenoemde artikel 7-procedure tegen Polen. Het land kan daarbij in het uiterste geval zijn stemrecht binnen de EU verliezen vanwege het schenden van Europese basiswaarden.

STER reclame