Nederlands-Koerdische demonstranten met vlaggen van YPG en PKK NOS

In Den Haag hebben naar schatting duizend Koerdische Nederlanders gedemonstreerd tegen de Turkse aanval in Noordoost-Syrië. De demonstratie ging van het Centraal Station naar het Malieveld. Vanaf daar liepen de demonstranten een ronde door de stad.

Op het Malieveld kwam de politie kort in actie bij een botsing tussen een paar Turkse Nederlanders en de betogers. Daarbij werden klappen uitgedeeld. De betrokkenen moesten afkoelen in een ME-busje, er zijn geen arrestaties verricht.

De demonstranten hadden Koerdische vlaggen bij zich. Sommigen droegen ook vlaggen van de Koerdische gewapende groepen YPG en de PKK. Die laatste organisatie wordt door veel landen, waaronder Nederland, gezien als terreurgroep vanwege aanslagen in de strijd met Turkije.

Duitsland

Ook in Duitse steden werd geprotesteerd tegen het Turkse offensief. In Keulen gingen naar schatting 10.000 mensen de straat op, in Frankfurt werden bijna 4000 demonstranten geteld, in Hamburg en Berlijn waren kleinere betogingen. In Duitsland wonen veel mensen van Koerdische afkomst.

Ook in Parijs, Zürich en Wenen kwamen duizenden mensen op de been om tegen de Turkse inval te protesteren.

Offensief in Syrië

Turkije begon woensdag een offensief in Noordoost-Syrië, een gebied waar veel Syrische Koerden wonen. Bij bombardementen vielen zowel burgerslachtoffers als strijders van de YPG-militie, een groepering die door Turkije wordt beschouwd als een terroristische organisatie vanwege hun banden met de PKK.

De YPG was tot voor kort een bondgenoot van de Verenigde Staten en vocht tegen Islamitische Staat in Syrië. De Koerden voelen zich verraden door de Amerikanen, sinds president Trump aankondigde Amerikaanse militairen terug te trekken uit Noordoost-Syrië. Daarmee maakte de VS de weg vrij voor de Turkse president Erdogan om het Koerdische gebied binnen te vallen.

Koerdische Nederlanders demonstreren in Den Haag: 'ik snap niet dat nu wordt gezegd, kom ze maar afmaken'

STER reclame