Bij het Trinitas Gymnasium in Almere is een regenboogvlag gehesen
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS NieuwsAangepast

Leerlingen gymnasium Almere uiten bedreigingen rond Coming-Outdag

Vijf leerlingen in Almere hebben bedreigingen geuit tegen hun middelbare school. Ze waren het er niet mee eens dat het gymnasium aandacht besteedt aan Coming-Outdag. Leerlingen die meewerkten aan de festiviteiten zijn volgens de rector bedreigd. Op sociale media stonden uitingen "van homofobe aard". Het vijftal is geschorst.

De afgelopen tijd zijn leerlingen van het Trinitas Gymnasium druk bezig geweest met de organisatie. Vandaag, op Coming-Outdag, wordt er aandacht besteed aan het moment dat een lesbienne, homo, biseksueel of transgender openlijk uitkomt voor zijn of haar seksuele geaardheid of genderidentiteit.

De scholieren hadden volgens de rector posters opgehangen waarop stond wat de dag inhoudt. Iemand haalde ze weg, zonder dat daar toestemming voor was. "Dat zijn we gaan uitzoeken en toen kwamen we erachter, na gesprekken met leerlingen, dat er het nodige speelde op sociale media", zegt rector Merijn Sprenger. De uitingen op internet "gingen veel verder dan pesten". De school heeft daarom de politie ingeschakeld.

Eén van de leerlingen noemt de bedreigingen niet respectvol:

'Je mag hier zelf kiezen op wie je verliefd wil worden'

In eerste instantie kon de politie niet veel doen, zegt de rector tegen Omroep Flevoland. Maar in de loop van de week werden de dreigingen heftiger. "Toen heeft de politie geoordeeld dat er een ander soort dreiging was, een dreiging die voldoende was om tot actie over te gaan."

Volgens de politie was al snel duidelijk welke leerlingen de berichten op sociale media hadden geplaatst. Met de vijf minderjarigen en hun verzorgers is een gesprek gevoerd. "Wij denken dat die gesprekken genoeg indruk hebben gemaakt", zegt een woordvoerder. De komende dagen zijn ze niet welkom op school.

Hij staat nu bekend als een homohater, terwijl hij dat niet is.

Moeder geschorste scholier over haar zoon

De moeder van een van de geschorste leerlingen laat aan NOS weten dat de beschuldigingen vanuit de school onterecht zijn. "Mijn zoon heeft samen met zijn vrienden in een chatgroep grappen gemaakt over het plegen van een aanslag. Dat is in verband gebracht met homofobe opmerkingen die gemaakt zijn, maar niet door hem. De school heeft hem ook niet de kans gegeven om zijn kant van het verhaal te vertellen."

Dinsdag moeten de leerlingen op gesprek komen samen met hun ouders. Ze moeten een essay schrijven van 800 woorden over tolerantie. "Mijn zoon heeft al een mail gestuurd naar de school waarin staat dat zijn grappen over een aanslag niet slim waren en dat hij er spijt van heeft. Maar school zegt dat ze het niet los van elkaar kunnen zien. Hij staat nu bekend als een homohater, terwijl hij dat niet is."

Regenboogvlag

Coming-Outdag werd vandaag gewoon gevierd op de school, onder meer met het hijsen van de regenboogvlag. De politie was er wel bij, zegt de rector. "Om te laten zien dat we dit serieus nemen. Bij ons op school telt iedereen mee. Iedereen mag zijn wie die wil zijn. Soms moet je daarvoor ook echt opkomen."

De wethouder die de vlag vandaag hees, Jerzy Soetekouw, is blij dat op het Trinitas Gymnasium Coming-Outdag gewoon wordt gevierd. "Wij wijken niet voor geweld en bedreigingen", zei hij eerder vandaag tegen Omroep Flevoland. "Dit is juist een ideaal moment om te laten zien dat we hier in Almere gewoon kunnen zijn wie we willen zijn."

Advertentie via Ster.nl