Economen willen proef met betaalrekening bij De Nederlandsche Bank
Een groep van 10.000 Nederlanders moet als proef een rekening en betaalpas krijgen van toezichthouder De Nederlandsche Bank. Dat is het advies van een groep economen, het Sustainable Finance Lab. Die waarschuwt dat er echt iets gedaan moet worden aan het geldsysteem.
Volgens de economen hebben commerciële banken een te belangrijke rol gekregen. Voorheen hadden mensen spaargeld op de bank en ook nog cashgeld in huis.
"De briefjes en de muntjes zijn geld van de centrale bank en dat gebruiken we steeds minder", zegt Rens van Tilburg, econoom aan de Universiteit Utrecht en een van de ondertekenaars. Het cashgeld verdwijnt langzaam uit de samenleving; vrijwel al het geld staat nu bij commerciële banken gestald. "Het gevolg daarvan is dat als een commerciële bank in de problemen komt, zo'n bank gered moet worden door de samenleving."
Betaalrekening
De rekening bij De Nederlandsche Bank moet een betaalrekening worden, waar mensen het geld op zetten dat ze maandelijks gebruiken. Het salaris wordt daarop gestort en de rekeningen worden ermee betaald. Spaargeld staat nog wel bij commerciële banken.
Van Tilburg: "Er is dan een reden minder om banken te redden als die in problemen komen. Iedereen heeft dan tenslotte bij De Nederlandsche Bank een rekening waar je betaalgeld staat."
De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid waarschuwde begin dit jaar voor fouten in het geldstelsel. De economen vinden dat het kabinet te weinig doet om het probleem aan te pakken en roepen in een brief de Kamer op om de druk op te voeren.
Hoe de proef precies moet gaan werken, moet nog worden uitgewerkt. Het is vooral bedoeld om te kijken hoe klanten zich gaan gedragen en hoeveel geld ze nog bij commerciële banken stallen.
De discussie over de rol van centrale banken in het geldsysteem wordt al langer gevoerd. In Zweden wordt er door de centrale bank gekeken naar een mogelijk experiment met een e-krona.