Turkse soldaten in het grensgebied EPA

Grote rookwolken domineren delen van de Turks-Syrische grens. Over en weer wordt er geschoten. In beide kampen vallen slachtoffers. Turkije heeft vanochtend het eerste militaire slachtoffer gemeld. "Er wordt nog altijd voortdurend en hard gevochten", zegt correspondent Melvyn Ingleby.

09.03 uur

Overige cijfers van gevallen slachtoffers lopen sterk uiteen. De Turkse autoriteiten claimen dat ze inmiddels 277 strijders in het kamp van de Koerdische strijders hebben uitgeschakeld. Dat ontkennen de Koerden. Zij zeggen dat er enkele Koerdische strijders gedood zijn. Ook zouden er 11 burgerslachtoffers gevallen zijn.

"Dit maakt opnieuw duidelijk dat het in dit stadium van de oorlog vrijwel onmogelijk is om dit soort cijfers te checken. Beide strijdende partijen ontkennen elkaars cijfers", zegt Ingleby. Turkije bombardeert het grensgebied momenteel veelvuldig. Vanuit Noordoost-Syrië worden er mortiergranaten richting Turkije gelanceerd. "Daarbij zijn op meerdere plaatsen doden gevallen. Dat laat ook zien dat de Syrisch-Koerdische strijdgroep YPG niet is weggeslagen. Mortiergranaten komen maar enkele kilometers ver."

08.56 uur

Volgens het Rode Kruis hebben inmiddels 64.000 mensen hun huizen verlaten. Gisteravond stelde de vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR, al dat honderdduizenden burgers in Noord-Syrië gevaar lopen.

"We zijn weggegaan, maar we weten niet waar we heen gaan", zegt een moeder met drie kinderen:

Syrische gezinnen slaan op de vlucht: 'We weten niet waarheen'

07.25 uur

In de Verenigde Staten groeit de onvrede over de Turkse inval in het noordoosten van Syrië. In het Huis van Afgevaardigden hebben nu ook 29 Republikeinen aangekondigd sancties te willen afkondigen tegen Turkije. Gisteren deden Democraten een soortgelijke oproep.

Volgens president Donald Trump zijn er nu drie opties voor de VS: weer het leger sturen, Turkije "heel hard" raken met economische sancties of als bemiddelaar optreden tussen Turkije en de Koerdische milities in het noordoosten van Syrië.

Tegenover journalisten zei hij een voorkeur te hebben voor die laatste optie:

'Ik hoop dat we kunnen bemiddelen'

STER reclame