Sifan Hassan tijdens een persconferentie bij de WK atletiek
NOS Sport

Nike sluit Oregon Project, Hassan moet op zoek naar nieuwe begeleiding

Sifan Hassan moet op zoek naar nieuwe begeleiding. De Nederlandse atlete, die vorige week twee gouden medailles won op de WK atletiek in Doha, kan niet meer bij het Nike Oregon Project terecht.

Hoofdsponsor Nike heeft besloten per direct een streep te zetten door de trainingsgroep in Amerika. Dit meldt de internationale editie van het blad Runner's World, dat citeert uit een memo van Nike-baas Mark Parker.

Schorsing Salazar

Reden voor het besluit van de sportkledinggigant is de schorsing voor vier jaar die medeoprichter van het project Alberto Salazar vorige week kreeg opgelegd wegens het overtreden van de dopingregels.

"De aanhoudende, niet-onderbouwde beschuldigingen zorgen ervoor dat de atleten zich niet kunnen focussen op trainingen en wedstrijden", schrijft Parker. De baas van het sportmerk schrijft verder dat er geen sprake is van georkestreerd dopinggebruik en dat dat door onderzoeksinstanties ook niet is aangetoond.

De trainingsgroep, begin deze eeuw speciaal opgericht voor specialisten van de lange afstanden, is ondergebracht in Portland. Atleten trainen daar in de buurt op de Nike-campus. Salazar bedacht het project en kreeg vanaf het begin in 2001 financiële steun van het Amerikaanse concern.

Na haar gouden race op de 1.500 meter op de WK atletiek Doha vorige week benadrukte Sifan Hassan dat ze altijd schoon heeft gelopen.

Blije én boze Hassan: 'Laten zien dat ik een schone atlete ben'

Sifan Hassan trad na de voor haar teleurstellend verlopen Olympische Spelen in Rio de Janeiro (2016) toe tot het Nike Oregon Project. Toen liep er al een onderzoek van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA naar de controversiële werkwijze van grondlegger Salazar. Dit onderzoek leidde vorige week tot de dopingstraf.

Hassan maakte in Amerika flinke progressie. Dit jaar maakte ze enorme indruk op de midden- en lange afstanden. Al voor haar twee wereldtitels in Doha had ze enorme indruk gemaakt met de door haar gelopen tijden op de diverse afstanden. USADA benadrukte in Doha dat er rond de dopingzaak van Salazar geen atleten betrokken waren die op de WK in Qatar actief waren.

Wat gaat Hassan doen?

Nike heeft aangegeven de betrokken atleten te helpen bij het vinden van nieuwe begeleiding. Bij wie en waar Hassan gaat trainen is nog onduidelijk. "Tot eind oktober verblijft ze in Addis Abeba", zegt Jos Hermens van het managementbureau Global Sports Communication. Dat bureau begeleidt Hassan. "

Oud-wereldkampioen Powell: 'WK atletiek gewoon in Oregon houden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl