Een andere Iraanse olietanker, de Adrian Darya 1, die als Grace 1 anderhalve maand aan de ketting lag bij Gibraltar
NOS NieuwsAangepast

'Raketten afgevuurd op Iraanse olietanker voor kust Saudi-Arabië'

Voor de kust van Saudi-Arabië zijn twee raketten afgevuurd op een Iraanse olietanker, meldt het Iraanse staatsoliebedrijf.

Er zouden twee olieopslagkamers van het schip met de naam Sabiti zijn geraakt. Er is olie uit het beschadigde schip in de Rode Zee gelekt, maar dat lek zou inmiddels gedicht zijn. Ook zou de bemanning "veilig" zijn en het schip verder stabiel zijn. Experts spreken in Iraanse staatsmedia over een "terroristische aanval".

Spanningen tussen Iran en Saudi-Arabië

Saudi-Arabië heeft nog niet gereageerd op het incident, dat volgens het Iraanse staatspersbureau op zo'n 60 kilometer voor de kust van Djedda plaatsvond. De Amerikaanse vloot in de regio zegt op de hoogte zijn van "berichtgeving over het incident".

Het bericht komt op het moment dat Iran en Saudi-Arabië na jaren van oplopende spanningen met elkaar willen praten over het deëscaleren van het conflict.

NOS op 3 maakte een video over hoe Saudi-Arabië en Iran met steun aan burgeroorlogen in Syrië, Irak en Jemen een proxy-oorlog uitvechten:

Vooral de afgelopen maand liep de spanning hoog op door een drone-aanval op een belangrijke Saudische olieraffinaderij die grote schade aanrichtte.

De aanval werd opgeëist door Jemenitische Houthi-rebellen, maar de Saudiërs zeiden onomstotelijk bewijs te hebben dat Iran de aanval had opgezet. De VS en ook veel Europese landen steunen de Saudiërs daarin. Iran ontkent bij het incident betrokken te zijn geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl