Minister Seehofer bij de synagoge in Halle, een dag na de aanslag
NOS Nieuws

Duitse minister Seehofer: aanslag op synagoge 'schande voor het land'

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer heeft de aanslag bij de synagoge in Halle in felle bewoordingen veroordeeld. Hij noemde het "een schande voor Duitsland" en voegde eraan toe dat zoiets "met onze geschiedenis eigenlijk niet mag gebeuren".

"We hebben aan de wereld gezworen: dit nooit meer. We voelen ons verplicht ons aan die belofte te houden", sprak Seehofer. De minister kondigde aan dat er permanent meer bewaking komt bij synagogen. Ook wil hij de haat op internet gaan aanpakken.

Seehofer zei dat de dreiging door antisemitisme, rechts-extremisme en terrorisme al langer zeer hoog is. Mensen zijn volgens hem steeds eerder geneigd om de wapens op te pakken. De minister noemde het de belangrijkste opdracht voor het land om hier een einde aan te maken.

"Deze regering zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Joden in ons land zonder dreiging, zonder angst kunnen leven", zei Seehofer. Hij haalde ook uit naar leiders van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD), die zich volgens hem schuldig maken aan "geestelijke brandstichting".

Jom Kippoer

Gisteren probeerde een zwaarbewapende man de synagoge binnen te dringen. Op dat moment waren er tientallen mensen in het gebouw voor de viering van Jom Kippoer, de belangrijkste feestdag voor Joden. Toen hij er niet in slaagde binnen te komen, schoot hij buiten om zich heen. Een vrouw op straat en een man bij een döner-zaak werden doodgeschoten. Ook vielen er meerdere gewonden.

De Duitse aanklager zei dat er geen twijfel over kan zijn dat sprake is van terrorisme, waarbij de 27-jarige verdachte probeerde zoveel mogelijk slachtoffers in de synagoge te maken. In de auto van de man lag vier kilo explosieven.

De aanslag gebeurde gisteren op klaarlichte dag:

Eerste beelden van schutter in Halle

De dader livestreamde de aanslag via een camera op zijn helm. Volgens de aanklager was hij geïnspireerd door de aanslagpleger in Christchurch, Nieuw-Zeeland, die in maart meer dan vijftig mensen doodschoot bij twee moskeeën. Ook die aanslag werd uitgezonden via een livestream.

De aanslagpleger in Halle wilde volgens de aanklager anderen inspireren om ook aanslagen te plegen.

Een dag na de aanslag bij de synagoge is ook bekend dat de dader een manifest had verspreid op internetfora van rechtsextremisten. Hij ontkent daarop de Holocaust en noemt de Joden de bron van alle kwaad. Volgens het Duitse nieuwsprogramma Tagesschau was hij ook van plan een aanslag te plegen op een moskee en een centrum voor linkse activisten.

Hij is niet alleen een overtuigde antisemiet, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek. "Hij scheldt bovendien op Turken, feministen, eigenlijk iedereen die volgens hem anti-witte man is. Die mensen zijn zijn doelwit."

De 27-jarige verdachte werd na de aanslag opgepakt en raakte volgens Duitse media daarbij gewond. Hij zou schotwonden in zijn hals hebben opgelopen en geopereerd zijn. De wapens die hij bij zich droeg, zou hij zelf hebben samengesteld. Uit de video die de man streamde, is op te maken dat zeker een van zijn wapens haperde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl