Getty Images / Anadolu Agency
NOS NieuwsAangepast

Kaag: Turkse ambassadeur heeft stevige boodschap meegekregen

Het kabinet kijkt naar een "breed scala van maatregelen" tegen Turkije. Dat heeft minister Kaag vanochtend gezegd naar aanleiding van de Turkse inval in het noordoosten van Syrië. Kaag verving in een Kamerdebat haar collega Blok, die in het buitenland is.

Ze benadrukte dat het kabinet inzet op maatregelen in Europees en in NAVO-verband. Het kabinet heeft de inval met kracht veroordeeld en de Turkse ambassadeur op het matje geroepen. Volgens Kaag heeft die vanochtend een "streng gesprek gehad en een stevige boodschap meegekregen".

Het overgrote deel van de Tweede Kamer wil sancties tegen Turkije. In het debat hekelde bijna iedereen het optreden van de Turken. Daarbij vielen woorden als "ongehoord", "illegaal", "etnische zuivering" en "onacceptabel".

Sancties

De Tweede Kamer vindt dat het kabinet in Europees verband voor strafmaatregelen moet pleiten, bijvoorbeeld financiële. Een oproep daartoe werd ondertekend door de regeringspartijen en de oppositiepartijen SP, GroenLinks, PvdA, CDA, SGP, 50Plus en Forum voor Democratie en later stemden ook PVV, Partij voor de Dieren en de afgesplitste Kamerleden Van Haga en Van Kooten-Arissen ervoor.

Kaag zei niets uit te sluiten, maar ze wilde niet te veel op sancties vooruitlopen. "Als je het hebt over sancties in juridische zin, heb je ook een juridisch kader nodig. Meestal is dat een besluit van de VN-Veiligheidsraad of in EU-verband."

Wapenembargo

Een meerderheid wil ook dat het kabinet snel de NAVO-raad bij elkaar roept en Kaag verzet zich daar niet tegen.

In tegenstelling tot een Kamermeerderheid is het kabinet niet voor een eenzijdig Nederlands wapenembargo tegen Turkije. Kaag wil wel nagaan dat er alleen wapens aan Turkije worden geleverd als uitgesloten is dat ze worden ingezet voor acties in Syrië.

Het kabinet is op dit moment ook niet voor het opschorten van militaire samenwerking met Turkije, maar een Kamermeerderheid is daar wel voor. De ministers wijzen ook het bevriezen van het NAVO-lidmaatschap van de Turken van de hand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl